Sirje Rank • 27. juuli 2015 kell 7:35

Kreeka turismisektor trotsib majanduskriisi

Zeusi tempel Ateenas  Foto: Scanpix/Reuters

Suve algul, kui Kreeka vankus pankroti äärel ja oli sunnitud kehtestama kapitalipiirangud, kahanesid välisturistide hotellibroneeringud järsult, kuid nüüd on turismisektor kiiresti toibunud, kirjutab Wall Street Journal.

Turism on Kreeka depressioonis majanduse üks peamisi tuluallikaid. Mullu panustas turismisektor Kreeka majandusse otse 17 miljardit eurot, mis vastab 9,5%-le SKPst. Kaudne mõju kaupluste ja restoranide käibe ja muu kaudu küündis täiendava 45 miljardi euroni, hindab Kreeka turismi konföderatsiooni instituut SETE.

Juuni viimastel päevadel ja juuli alguses olid hotellibroneeringud aasta baasil 20% kahanenud. Kui aga 13. juulil sündis esialgne kokkulepe Kreekale uue abipaketi andmiseks, taastus kiiresti ka turistide huvi. Kapitalipiirangud ja sularahalimiidid turiste ei puuduta.

„Loodame, et me suvehooajal enam uut poliitilist draamat üle elama ei pea,“ ütles SETE analüüsiosakonna juht Aris Ikkos. „Mullu ulatus külastajate arv 22 miljonile ja kui praegune rahu püsib, siis võime selle arvu tänavu isegi ületada.“

Kreeka uue abipaketi tingimused puudutavad ka Kreeka turismisektorit. 10 protsendipunkti suurune käibemaksu tõus restoranidele on juba jõustunud, septembrist kahekordistub 16%-le ka majutusasutuste käibemaks.

Hetkel kuum