Pille Ivask • 31. juuli 2015 kell 5:22

Hispaania ja Iirimaa üllatavad majandustulemustega

Hispaania ja Iirimaa üllatavad kasvuga.  Foto: epa

Suure majanduslanguse üle elanud Hispaania ja Iirimaa on värske statistika kohaselt eurotsooni kõige kiiremini kasvava majandusega riigid, kirjutab Financial Times.

Mõlema riigi puhul on pikk kasinusperiood mööda saamas, mistõttu on taastunud nii tarbijate kui ettevõtjate kindlus.

Turistid on taas tee Hispaaniasse leinud ning see aitas suuresti kaasa suurimale kvartaalsele kasvule alates 2007. aastast.

Iiri majandus on see-eest jõudnud kriisieelsele tasemele. Iiri majandus kasvas esimeses kvartalis 1,4 protsenti.

Juunikuus tõid turistid Hispaaniasse 6,5 miljardit eurot, mis on eelmise aasta sama ajaga 4,3 protsenti rohkem. Esimene poolaasta näitas Hispaania jaoks samuti rekordilisi tulemusi, lõppkokkuvõttes tähendab see, et Hispaania majandus on viimased kaheksa kvartalit kasvanud.

Kokkuvõttes kasvas Hispaania majandus riikliku statistikabüroo andmeil teises kvartalis ühe protsendi võrra, esimeses kvartalis kasvas majandus 0,9 protsendi jagu.

Hispaania statistikabüroo teatas möödunud nädalal, et selle aasta teises kvartalis loodi riigis 411 000 uut töökohta, mis on suurim kvartaalne kasv alates 2005. aastast. Töötuse määr langes esimese kvartali 23,8 protsendilt 22,4 protsendini juunis. Lisaks sellele näitavad hiljutised küsitlused, et ka hispaanlased on oma majanduse suhtes paremini meelestatud kui varem.

Hispaania puhul jätab see aga küsimuse, kas majanduskasv suudab tagada edu praegusele võimuparteile Rahvaparteile (Partido Popular) või teevad sel aastal peetavatel parlamendivalimistel peaminister Mariano Rajoy erakonnale tuule alla uued tegijad.

IMFi prognooside kohaselt kasvab Hispaania majandus tänavu 3,1 protsenti, Iiri majandus 4 protsendi võrra. Iiri keskpank teatas sel nädalal, et tõstab majanduskasvu prognoosi 4,1 protsendile sel aastal ning 4,2 protsendile järgmisel aastal.

Hetkel kuum