Äripäev • 31. juuli 2015 kell 11:27

Mistralide saatus selgub lähiajal

Mistral-tüüpi dessantlaev  Foto: epa

Kreml on veel napisõnaline kahe Prantsusmaal oma saatust ootava sõjalaeva Mistral teemal, kuigi Vene meedia teatel on mingid kokkulepped juba saavutatud.

Venemaa presidendi Vladimir Putini pressipealik Dmitri Peskov kommenteeris, et tema teada tegeleb asjaga presidendi meeskond, kuid et tal pole sel teemal midagi öelda.

Ajaleht Kommersant väitis sel nädalal, et kopterikandjate üle andmata jätmise eest maksab Prantsusmaa venelastele 1,2 miljardit eurot. "Eks Kommersandile ole paremini teada, mul pole sellele midagi lisada," ütles Peskov.

Mitmes Vene meediaväljaandes on ilmunud uudised, et lähiajal avaldatakse ameetlik teade Mistralide lepingu katkestamise kohta. Putini abi sõjatehnilistes küsimustes Vladimir Kožin on varem öelnud uudisteagentuurile TASS, et Prantsusmaaga arutatakse praegu vaid kompensatsiooni suurust ning et vastav dokument saab peagi allkirjad.

Prantsusmaa president Francois Hollande teatas 28. juulil, et otsustab Mistralide küsimuse lähiajal, "lähimate nädalate jooksul". Hollande ei täpsustanud, kas lahendus tähendab Venemaale laevade üleandmist või kompensatsiooni maksmist.

Moskva on mitu korda rõhutanud, et teda rahuldavad mõlemad lahendused: kas laevad või raha.

Kahe Mistral-tüüpi kopterikandja ehituslepingu sõlmisid Vene ja Prantsuse pool 2011. aastal, lepingu maht oli 1,12 miljardit eurot. Esimene laev, Vladivostok, lasti Prantsusmaal vette 2013. aasta oktoobris ning oleks pidanud Venemaale üle antama novembris 2014. Viimsel hetkel peatas Prantsusmaa sõjalaeva üleandmise, põhjendades seda pingelise olukorraga Ukrainas.

Teine Mistral, nimega Sevastopol, oli algselt kavas Venemaale üle anda 2015. aasta teisel poolel, kuid ka see tehing külmutati.

25. juulil kirjutas TASS, et Venemaal pannakse kokku spetsialistide rühma, kes sõidab Prantsusmaale Mistralidelt varustust maha võtma. Kuna see varustus on universaalne, siis saab Venemaa selle monteerida oma teistele mereväe kasutuses laevadele.

Mistral-tüüpi kopterikandjad on mõeldud vägede vedamiseks, dessandiks ning võimelised pardale võtma 16 rasket või 32 kerget kopterit. Lisaks mahub laeva 900 meeskonnaliiget rasketehnika ja dessantkaatritega.

Hetkel kuum