Mait Kraun • 3. august 2015 kell 13:04

Uus arvutusmeetod vähendas USA majanduskasvu

USA lipp  Foto: Bloomberg

USA majandus kasvas 2012.-2014. aastatel varasemate hinnangutega võrreldes tegelikust tunduvamalt aeglasemalt, selgub valitsuse uutest arvutusmeetoditest, mis peaks raporti vigu korrigeerima, vahendab MarketWatch.

USA majandus kasvas 2012-2014 iga aasta keskmiselt 2 protsenti – varasema SKP arvutusmeetodi järgi hinnati majanduskasvuks ametlikult 2,3 protsenti, ütles Majandusanalüüsi Büroo (BEA). SKP näitab kõigi kaupade ja teenuste väärtust, mis on toodetud USAs. Seda näitajat kasutatakse enim, et hinnata riigi majanduslikku tervist.

Lühidalt öeldes on USA majanduse taastumine olnud varasematest hinnangutest veelgi kesisem.

BEA avaldas neljapäeval uue SKP arvutusmeetodi, mis peaks korrigeerima sõjaliste väljaminekute ja tarbimiskulutuste väljaarvutamisel tekkivaid vigu. Uus meetod hõlmab ka seda, kuidas teatud maksusid ja sotsiaaltoetusi SKP puhul kategooriatesse jaotatakse.

SKP arvutusmeetodit muudetakse järgmisel aastal veel kaks korda, mis võib tähendada, et USA möödunud aastate USA majanduskasvu võidakse veelgi muuta.

Uue SKP valemi järgi kasvas USA majandus 2012. aastal 2,3 protsendi asemel 2,2 protsenti. 2013. aasta kasvu vähendati 2,2 protsendilt 1,5 protsendile ja 2014. aasta kasv jäi 2,4 protsendi juures samaks.

Investoritel ja majandusteadlastel on uue arvutusmeetodi üle aga hea meel – nende sõnul on kergem aru saada, mis majanduses toimub.

„See annab rohkem selgust,“ ütles investeerimisfirma Federated Investorsi Small Cap Value Investment portfelli haldur Marin Jarzebowski. „Kõigi jaoks on numbrid nüüd usaldusväärsemad.“

Hetkel kuum