Äripäev • 7. august 2015 kell 8:37

Lähikuud toovad hindadele veelgi langust

Euromündid.  Foto: Reuters/Scanpix

Hindade langus soosib ühelt poolt tarbimist, aga teiselt poolt survestab tootjate käibenumbreid, kommenteeris Swedbanki vanemanalüütik Liis Elmik täna avaldatud tarbijahinnaindeksi numbreid.

Statistikaamet teatas, et juulis alanesid hinnad eelneva kuuga võrreldes 0,4% ja eelmise aasta juuliga võrreldes 0,3%. Hindade languse taga oli peamiselt nafta odavnemine maailmaturul, mis tõi kaasa Eesti mootorikütuste ja kütte hinna languse. Eurotsoonis, kus transpordi osakaal tarbijakorvis on väiksem, püsis inflatsioon juulis 0,2% juures.

"Eesti ekspordikäibest moodustavad erinevate toorainete hindadega seotud kaubad olulise osa. Toorainete hinnalangus vähendab seetõttu paljude ettevõtete käibeid ja hiljem ka kasumeid, kui müügihindade langust ei suudeta kompenseerida suurema müügikoguse või väiksemate tootmiskulude kaudu," selgitas Elmik.

Nafta hind langes juulis maailmaturul veelgi tänu naftatoodete ülepakkumisele. Turgu mõjutas ka kokkulepe Iraani tuumaprogramm, mille järel peaks maailmaturule lähitulevikus jõudma täiendav kogus naftat Iraanist. Eurodes arvestatuna oli toornafta hind eelmise aasta tasemest tervelt 38% võrra odavam.

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas ütles, et mootorikütuse praeguselt tasemelt on veelgi ruumi allapoole. "Möödunud aasta sügisel alanud naftahindade languse mõju kandus hinnavalemist tuleneva üheksakuulise viitajaga juulis ka gaasi hinda, mis odavnes 16 protsenti. Lisaks hoiab Põhjamaade madal elektri börsihind ka siinseid elektrihindu languses."

Ka toiduainete hinnad on välisturgudel jätkuvalt langustrendil. "Neil põhjustel on inflatsioon mõnevõrra väiksem võrreldes rahandusministeeriumi kevadise prognoosiga," lisas Pungas. "Praegusi madalaid toorainehindu arvestades on hindade tõusule pöördumine edasi lükkunud aasta lõppu."

Elmiku prognoosi kohaselt peaks tarbijahindade langus Eestis energiahindade olulise odavnemise tõttu lähikuudel jätkuma. "Aasta kokkuvõttes peaks hindade langus Eestis ulatuma 0,2%ni. Eelmisel aastal alanesid hinnad 0,1% võrra," ütles Elmik.

Pungas selgitas, et palgakasvu pidurdumine, soodsamast kütusehinnast tingitud transporditeenuste odavnemine ja soodsam majutusteenuste hinnatase hoiavad teenuste hinnatõusu tagasihoidlikuna.

Hetkel kuum