Raido Neemre • 21. august 2015 kell 16:53

Arenevate turgude valuutad kukuvad nagu doominod

Foto: EPA

Värskeim kukkuja on Kasashstani tenge, mis tegi eile enam kui 20% languse dollari suhtes peale seda, kui Kesk-Aasia riik teatas, et rakendada kavatsetakse piiranguteta valuutapoliitika, vahendab CNBC.

Kolmapäeval devalveeris Vietnam oma valuuta juba kolmandat korda sellel aastal.

“Tänu toormehindade langusele, Hiina majanduskasvu aeglustumisele ning tõenäosusele, et intressimäärad tõusevad järgmisel aastal, ei ole arenevad turud enam investorite suurte lemmikute hulgas,” sõnas Brown Brothers Harriman’i valuutastrateegia juht Marc Chandler.

Selle kuu alguses devalveeris Hiina jüaani, lastes valuutal dollari suhtes kukkuda ligi 2%.

Sellel aastal on lisaks languse teinud veel Türgi, Venemaa, Malaisia ning Brasiilia valuutad.

Chandleri sõnul on valuutade langus põhjustatud peamiselt investorite ja arenevate turgude ettevõtete poolt, kes laenasid USA dollareid ajal, mil intressimäärad olid madalad. Nüüd aga seistakse silmitsi olukorraga, kus valuutade vääringud pole enam samad ning dollar on üha tugevnemas.

Bank of America Ladina-Ameerika välisvaluuta strateegia juht Claudio Irigoyen hoiatas, et Hiina majanduskasvu ümbritsev ebakindlus ja ähvardav intressimäärade tõus võib arenevate turgude valuutad kukutada veelgi madalamale, kuna kasvuprognoosid ja toormehinnad on jätkuvas languses.

BK Asset Management’i tegevjuht Boris Schlossbergsõnas aga, et see võib olla valuutasõja algus, milles riigid võistlevad omavahel valuuta devalveerimises eesmärgiga suuredada ekspordimahte.

“See kõik sõltub sellest, kui hästi suudab Hiina oma majanduse nüüd stabiliseerida,” sõnas Schlossberg.

 

Hetkel kuum