Mait Kraun • 28. august 2015 kell 19:21

Kreeka sai naispeaministri

Vassiliki Thanou  Foto: EPA

Kreeka uueks peaministriks sai Vassiliki Thanou, kes oli seni ülemkohtu president, vahendab CNBC.

Tegemist on esimese naispeaministriga riigi ajaloos. 65aastane kohtunik juhib kuni järgmise kuu erakorraliste valimiste toimumiseni asendusvalitsust. Kuna parteide juhid ei saanud uue koalitsiooni moodustamisega hakkama, siis oli president Prokopis Pavlopoulos sunnitud ametisse nimetama asendusvalitsuse.

Üldvalimised toimuvad Kreekas juba viiendat korda kuue aasta jooksul. Valimiste kuupäev ei ole veel teada, aga tõenäoliselt toimuvad need 20. septembril, ütlevad Kreeka poliitikaanalüütikud.

Eelmisel nädalal astus peaministri ametist tagasi seitse kuud tagasi ametisse määratud Alexis Tsipras. Temale avaldasid survet radikaalsed Syriza partei vasakpoolsed, kes on häälekalt vastu Euroopaga kokkulepitud abipaketi tingimustele.

Hetkel kuum