Äripäev • 3. september 2015 kell 6:46

Ettevõtete kogukasum kukkus aastaga 15%

Töötleva tööstuse ettevõtted olid kasumikasvu pidurdajate seas.  Foto: Arno Mikkor

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2015. aasta II kvartalis 724 miljonit eurot, mis oli 15% väiksem kui aasta varem samal ajal, teatab statistikaamet.

Võrreldes 2014. aasta II kvartaliga vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse, info ja side ning põllumajandusettevõtted. Kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum vähenes 16%, seda eelkõige põhiliselt ekspordile suunatud metalltoodete ja puidutööstuse kasumite vähenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid 2015. aasta II kvartalis kaupu ja teenuseid 12,5 miljardi euro eest, mis oli 3% vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu vähenes 4% mõjutatuna põhiliselt müügitulu vähenemisest hulgikaubanduses. Samas jaekaubanduses müügitulu kasv jätkus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu suurenes 1%.

Ettevõtete kulud vähenesid 2015. aasta II kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2%, samas tööjõukulud suurenesid 6%. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 2%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5500 eurot kvartalis ehk 3% vähem kui mullu II kvartalis.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on jätkuvalt madal. Ettevõtted investeerisid 2015. aasta II kvartalis 520 miljonit eurot, mis oli 3% vähem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeringud vähenesid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes seitsmendat kvartalit järjest. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suuremad investeerijad olid energeetika-, töötleva tööstuse, kaubandus- ning põllumajandusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2014. aasta II kvartaliga suurenesid vaid investeeringud ehitiste soetamisse ning masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud transpordivahenditesse.

Hetkel kuum