Pille Ivask • 1. oktoober 2015 kell 5:07

Alibaba juht: ärge põdege Hiina pärast

Jack Ma  Foto: epa

Alibaba juht Jack Ma lausus, et ameeriklased võiksid lõpetada Hiina majanduse pärast muretsemise ning keskenduda hoopis enda majanduse käekäigule, vahendab CNBC.

„Te, ameeriklased, muretsete liiga palju Hiina majanduse pärast,“ lausus Ma Clinton Global Initiative’i kohtumisel. „Iga kord kui te arvate, et Hiinaga on midagi lahti, läheb meil paremini, samas kui teil on Hiina suhtes kõrged ootused, on Hiinas alati probleem,“ õpetas ta.

Kuigi Hiina puhul räägitakse siseriikliku nõudluse langusest, on Ma hinnangul Hiina majandusel midagi, millest ameeriklastel vajaka jääb. Nimelt armastavad hiinlased tema sõnul raha säästa.

Ma märkis, et hiinlased on ka kogu maailma arvestuses ühed usinamad rahasäästjad. Kui analüüsida Maailmapanga statistikat selle kohta, kui suure osa SKTst moodustavad inimeste säästud, on hiinlased Kuweidi, Bermuda ning Macao järel neljandal kohal. 2013. aasta seisuga moodustasid hiinlaste säästud kokku pea poole SKTst.

„Me oleme nii palju aastaid vaesed olnud: kui me teenime raha, paneme me selle panka hoiule, sest kui katastroof peaks tulema, saame me seda raha kulutada,“ selgitas Ma. „Kui majandusel läheb halvasti, on meil ikkagi raha, mida kulutada,“ väitis ta ja lisas, et ameeriklaste kohta tõenäoliselt sama öelda ei saa. Statistika kohaselt pole ameeriklased just eriti suured säästjad: säästud moodustavad kokku vaid 13 protsenti SKTst.

Hetkel kuum