Sirje Rank • 1. oktoober 2015 kell 11:15

Pagulane Rootsis – töökoht 10 aasta pärast?

Politseinik annab juhiseid Malmösse saabunud pagulastele.  Foto: Scanpix/Reuters

Kui prognoosida tulevikku mineviku järgi, siis on ligi pooled praegu Rootsi tulvavatest põgenikest tööta veel ka 10 aasta pärast, kirjutab agentuur Bloomberg.

10 miljoni elanikuga Rootsist on saanud ihaldatud sihtriik paljudele Lähis-Ida sõjaliste konfliktide eest pagevatele inimestele. Viimase kümnendi algusest on Rootsi vastu võtnud ligi 80 000 pagulast Iraagist ja alates 2011. aastast ligi 100 000 põgenikku Süüriast. Üksi läinud nädalal saabus Rootsi 7000 pagulast.

Pagulaste ühiskonda integreerimisega on Rootsil aga palju vajakajäämisi. Rootsi riigikontrolli andmeil oli vaid 53% aastal 2003 riiki saabunud pagulastest 2013. aastal tööga hõivatud. Neist, kes saabusid kaks aastat tagasi, on praegu tööl vaid 30%. Kuni asüülitaotlust menetletakse, tuleb inimestel istuda ja oodata.

Läinud sügisel võimule tulnud Rootsi valitsus püüab nüüd leida viise, kuidas pagulased kiiremini tööturule saada.

„See kõik ei pea nii palju aega võtma,“ ütles Rootsi migratsiooniminister Morgan Johansson. „Me näeme, et Süüriast tulnud on suhteliselt hea haridusega ja nende puhul on küsimus vaid rootsi keele õppimises.“

Meetmete hulgas plaanib Rootsi valitsus suurendada kooli- ja kutsekooli kohtade arvu tulevaks aastat kavandatud 56 000-lt aastaks 2019 83 000-le.

Ka Rootsis mööndakse, et elanikkond vananeb ja sisseränne on vajalik.

„Meil on kõrge tööpuudus, kuid meil on ka 80 000 täitmata töökohta ja mõnedel elualadel tööjõu puudus,“ ütles Johansson.

Töötuse määr Rootsis on 7%.

Vajaliku kvalifikatsiooniga tööjõu leidmine on ellujäämise küsimus, ütles Rootsi terasetootja SSAB personaliosakonna juht Monika Gutén. See on üks põhjus, miks firma käivitas hiljuti projekti pagulaste praktikale võtmiseks. „Meil on väga suur vajadus inseneride järele, kes saaksid oma väljaõpet täiendada rootsi keele oskusega,“ ütles Gutén.

Hetkel kuum