Sirje Rank • 2. oktoober 2015 kell 9:30

Venemaalt nõutakse õhulöökide piiramist

Venemaa sõjalennuk Süürias  Foto: Scanpix/Reuters

USA ja veel kuus riiki, mis toetavad Süürias jõude, mille eesmärk on president Bashar al-Assad võimult kukutada, kutsusid Venemaad üles lõpetama õhulöögid opositsioonijõudude pihta.

USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Katar, Saudi Araabia ja Türgi teatasid ühisavalduses, et Venemaa presidendi Vladimir Putini kolmapäeval alustatud õhurünnakud Süürias tõid kaasa tsiviilohrid ega olnud sihitud Islamiriigi ekstremistide pihta.

„See sõjaline tegevus kujutab endast olukorra eskaleerumist ning põhjustab veelgi enam ekstremismi ja radikaliseerumist,“ teatasid riigid. „Kutsume Venemaa Föderatsiooni viivitamatult peatama Süüria opositsiooni ja tsiviilisikute ründamine ning keskenduda võitlusele ISILiga (Iraagi ja Levanti Islamiriik – toim.),“ vahendas agentuur Bloomberg.

Ühisavaldus tuli vaid loetud tunnid enne Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumist Saksamaa kantsleri Angela Merkeli, Prantsusmaa presidendi Francois Hollande’i ning Ukraina presidendi Petro Porošenkoga Pariisis, et arutada Minski rahulepingute seisu. Ajaleht Financial Times kirjutab, et Saksamaa asekantsler Sigmar Gabriel on juba pakkunud, et Putini koostöövalmiduse eest Süürias võiks leevendada Ukraina konflikti tõttu Venemaale kehtestatud sanktsioone. Merkeli liitlased on sellised ettepanekud tagasi lükanud, kuid pole saladus, et kantsler on Süüriast lähtuva põgeniketulva tõttu kodumaal järjest suurema poliitilise surve all. Vaatlejad pelgavad, et lääneriigid võivad hakata Putinile n.ö Ukraina arvelt järeleandmisi tegema.

Venemaa esimene sõjaline missioon väljaspool endise Nõukogude Liidu territooriumi enam kui kolme aastakümne jooksul on üllatanud ja ärritanud USAd ja liitlasi, kes on juba loonud koalitsiooni Islamiriigi vastu võitlemiseks. Venemaa sekkumine ja konkureeriva koalitsiooni moodustamine loob olukorra, kus samas õhuruumis erinevaiud sihtmärke ründavad USA ja Venemaa lennukid võivad õnnetustesse sattuda.

Õhurünnakud kestavad vähemalt kolm kuni neli kuud, tsiteeris Europa 1 raadio Venemaa riigiduuma väliskomisjoni juhti Aleksei Puškovi. Operatsiooni eesmärk on kindlustada Süüria iseseisvus, mis on oluline Venemaa julgeolekule.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov tõrjus neljapäeval kriitikat Venemaa aadressil.

Vene rubla kurss odavnes täna hommikul 0,3% 65,866 rublale USA dollarist. Viimase 12 kuuga on rubla odavnenud 40%.

Hetkel kuum