Äripäev • 13. oktoober 2015 kell 6:44

Maksuamet pidas kinni väidetavad maksupetturid

Maksuamet pidas kinni maksupetturid.  Foto: Panthermedia/Scanpix

Septembri lõpus pidasid maksu- ja tolliameti uurimisosakonna töötajad Tallinnas ja Pärnus kinni neli inimest, keda kahtlustatakse maksukohustuse vähendamise eesmärgil valeandmete esitamises. Tekitatud maksukahju võib ulatuda 167 000 euroni, teatas amet.

Kahtlustuse järgi esitas Raplamaal tegutsev osaühing 2014. aasta juulist 2015. aasta augustini käibedeklaratsioonides tahtlikult valeandmeid, kasutades selleks näilikke arveid. Prokurör Elle Keemani sõnul andis see võimaluse raamatupidamises vaid paberil tasutud käibemaks sisendkäibemaksu hulka arvestada ja nii oma maksukohustust vähendada.

Kuna näilise müügiskeemi osa oli ka raha liigutamine, peeti kahtlustatavad kinni vahetult pärast seda, kui oli toimunud varem ülekantud 10 800 euro sularahas tagastamine.

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna juhataja Rain Kuus ütles, et selles juhtumis oli kahtlustuse esitamise kokkupanemisel otsustav käibedeklaratsiooni lisa ehk niinimetatud 1000euroste arvete registreerimise süsteemi jõustumise abil väljajoonistunud skeemid. „Kuigi märgid võimalikust maksukuriteost olid mõnda aega uurijatel olemas, siis lisaandmed võimaldasid kiiremini koguda tõendeid ja jõuda organisaatoriteni,“ rääkis Kuus.

Lisaks kahtlustatakse kolme variettevõtetega seotud inimest ka kuritegelikku ühendusse kuulumises, mille tegevuse sisu oli aidata legaalselt äri ajavatel ettevõtetel esitada maksuhaldurile valeandmeid maksude vähendamiseks.

Kohtus süüdimõistmisel karistatakse maksuhaldurile valeandmete esitamise eest rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega ja kuritegelikku ühendusse kuulumise eest 3-12aastase vangistusega.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust korraldab maksu- ja tolliamet ning juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Hetkel kuum