Äripäev • 19. oktoober 2015 kell 14:38

Maksumaksjad tahavad kuluhüvitiste tõttu krimasja

Riigikogu  Foto: Andras Kralla

Maksumaksjate liit esitas prokuratuurile taotluse alustada kriminaalmenetlus riigikogu liikmete kuluhüvitiste kuritarvituste uurimiseks.

Eesti maksumaksjate liit (EML) saatis täna riigiprokuratuurile kirja, milles palutakse alustada kriminaalmenetlust, et lähemalt uurida ajakirjanduses avaldatud fakte, mille kohaselt on riigikogu liige palunud hüvitada kulutusi, mis ei ole tema tööga seotud.

Kuna riigikogu liige kinnitab kulude väljamaksmise taotlusel oma allkirjaga taotluse õigsust, siis on teadlikult ebaõigete andmete esitamine EML arvates tõlgendatav kelmusena, märkis liit pressiteates.

Samuti on EML kirjas prokuratuurile viidanud sellele, et riigi raamatupidamise üldeeskirja ja raamatupidamise toimkonna juhendite kohaselt vastavad riigikogu liikmete autoliisingud kapitalirendi tunnustele. See aga tähendab, et liisingumakseid ei oleks tohtinud üldse hüvitada või oleks tulnud riigikogulaste autod riigi varana arvele võtta ja pärast riigikogu liikme volituste lõppu müüki panna. Seega on liidu hinnangul võimalik, et riigikogu liikmed on pannud toime omastamise.

Kuna riigikogu liikmete kuluhüvitiste õiguspärasus on avalikkuse jaoks olulise tähtsusega küsimus ning riigikogu juhatus ja kantselei on avalikult teatanud, et nendel puudub pädevus ja huvi võimalikke õiguserikkumisi uurida, leiab EML, et prokuratuur peaks alustama kriminaalmenetluse ja selle käigus üle vaatama kogu senise riigikogu liikmete kuluhüvitiste väljamaksmise praktika.

EML saatis oma pöördumise koopia ka riigikontrollile ning palub, et viimane abistaks prokuratuuri ning annaks pädeva hinnangu liisingulepingute tõlgendamise ja kajastamise osas.

Tänavu on iga-aastases kuluhüvitiste saagas ilmsiks tulnud, et riigikogu liikmed liisivad kuluhüvitiste toel luksusautosid, sh näiteks keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin liisib autot lausa juhiluba omamata. Samuti on ilmnenud, et keskerakondlane Priit Toobal on lasknud kinni maksta ulmeliselt suure koguse kütust.

Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud MTÜ, mis kaitseb maksumaksjate huve ja õigusi, taotleb optimaalset maksukoormust ning jälgib kogutud maksuraha efektiivset kasutamist. Liit ühendab üle 2000 liikme.

Hetkel kuum