Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Saksa tööstus toetab Merkeli asüülipoliitikat

  Saksa tööstuse liidu BDI juht Ulrich Grillo ja kantsler Angela Merkel on pagulaste teemal sarnastel seisukohtadel.Foto: Scanpix/Reuters

  Saksamaa tööstusettevõtete konföderatsioon BDI toetab kantsler Angela Merkeli asüülipoliitikat, mille eest kantsler on sattunud väga tugeva poliitilise surve alla.

  BDI president Ulrich Grillo, kelle enda esivanemad tulid 17. sajandil Saksamaale Itaaliast, kutsus poliitikuid üles inimestele paremini selgitama, et immigratsioon on üks osa globaliseerumisest, mida eitada ja niisama lihtsalt tõrjuda ei saa, vahendas agentuur Bloomberg.
  „Kutsun valitsust üles Saksamaa inimestele selgitama, et me tuleme sellega toime,“ ütles Grillo täna Berliinis, kus ta kuulajate seas olid nii kantsler Angela Merkel kui ka Saksamaal visiidil olev Suurbritannia rahandusminister George Osborne. „See kujuneb raskeks ja nõuab ühiskonnalt ohvreid,“ jätkas Grillo.
  „Need, kes kasutavad ja kiidavad globaliseerimise eeliseid, ei saa keelduda, kui see nähtus su enda riigipiiri taha jõuab,“ ütles Grillo.
  BDI liikmete seas on mitmed Saksamaa ja Euroopa suurimad eksportijad. Liidu toetus tugevdab Merkeli seisukohta, kus ta on keeldunud Saksamaa piiride sulgemisest või piirangute kehtestamisest vastuvõetavate põgenike arvule.
  Möödunud aastal oli BDI toetus oluline, kui kaalumisel olid sanktsioonid Krimmi annekteerinud Venemaa suhtes. Saksa tööstus toetas sanktsioonide kehtestamist, ehkki Saksa eksport sellest kannatas.
  Grillo sõnul tuleb valitsusel selgitada, kuidas täpselt kavatsetakse põgenike tulvaga toime tulla. Samuti peavad sakslased saama võimaluse arutada, millises ulatuses võiks Saksamaast saada sisserändajate ühiskond. Saksamaa valitsuse teatel jõuab tänavu Saksamaale vähemalt 800 000, isegi kuni miljon pagulast, palju majanduspagulasi saadetakse aga koju tagasi.
  Poliitikutel tuleb Grillo sõnul rohkem pingutada pagulaste kiireks integreerimiseks, et nad võimalikult kiiresti tööturule jõuaks – Saksa majanduses on täitmata 600 000 töökohta.
  Eriti on Merkelit survestanud pagulaste arvu piirama Baieri liidumaa peaminister Horst Seehofer, kes on Merkeli kristlike demokraatide sõsarpartei CSU juht ja Merkeli pagulaspoliitika üks suuremaid kritiseerijaid. Viimase kahe kuuga on Baierimaale saabunud üle 344 000 pagulase. „Pagulaste arvu tuleb kiiresti piirata või vähendada,“ on Seehoferi seisukoht.
  Nädalavahetusel ei jõudnud Merkeli CDU, CSU ja koalitsiooni kuuluva Saksa Sotsiaaldemokraatliku partei esindajad pagulaste teemal üksmeelele. Neljapäeval tullakse uuesti kokku.
  Poliitikavaatlejad arutlevad juba, kas pagulaskriis võib Merkelile kantsleri koha maksma minna ning mida see siis laiemas kontekstis Euroopa jaoks tähendaks. Merkel on olnud stabiilsuse kants. See oleks lõpu algus, on ajalehe Financial Times kolumnist Philip Stephens pessimistlik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Ameerika energiafirmad ei hooli Joe Bideni üleskutsest – tootmine jätkub vanamoodi
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.