Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hüvasti, Estonian Air!

  Hetk enne Estonian Airi viimase lennu lahkumist Tallinnast Stockholmi. Foto: Andres Haabu

  Enamik laupäeva hommikul lennujaamas Estonian Airi viimaseid lende oodanud välismaalasi kuulis lennufirma võimalikust pankrotistumisest neid lennujaama vedanud bussijuhi käest.

  Kell 11 on lennujaamas haudvaikus. Varahommikune tipptund on möödas ja pärastlõunane alles ees. Õhus pole ei ärevust ega segadust, kõik toimib tavapäraselt lennujaama hommikuselt unises töörütmis.
  Triibulises kampsunis hallipäine mees seisab Estonian Air’i äriklassi check-in’i leti ees. Tema dokumentide vormistamine venib. Ta pole saanud pagasitki lindile panna. Mees seisab seal ka pool tundi hiljem. Ilmselt on asi milleski muus, kui lennu võimalikus väljumata jäämises.
  Vaikselt hakkavad kogunema ka ülejäänud reisijad kell pool kaks väljuvatele Estonian Airi viimastele lendudele Stockholmi ja Kopenhaagenisse. Kell 12 jagub reisijaid nii Estonian Airi tava- kui äriklassi check-in-leti ette.
  Lennujaama juhatuse liige ja senine turundusdirektor Erik Sakkov jalutab lennujaama fuajees rahuloleval ilmel ringi, seljas oranž T-särk, millist kannavad tavaliselt töötajad, kes abistavad reisijaid pileti- ja check-in-automaatide kasutamisel. Lennujaama teise korruse rõdul liiguvad ringi ülikondades inimesed, teiste seas on näha ka majandusministeeriumi endist transpordi asekantslerit, esimest nädalat lennujaama turundusdirektorina töötavat Eero Pärgmäed ja teisi MKMi ametnikke. Kogunetakse klaasseinaga ruumi.
  Bussijuht, kes tõi halva uudise
  Turistid ei muretse eriti – neid pole keegi võimalikust lendude ärajäämisest informeerinud ja pealegi on nad valdavalt teel koju. Sinna võib ju jõuda ka paar tundi hiljem. Närvilised on pigem eestlased, kes on laupäeva ennelõunal oma reisi Tallinnast hoopis alustamas.
  Koos kahe väikese lapse ja abikaasaga seisab check-in’i sabas murelik Terje, kes jälgis perega eile õhtul kõiki Estonian Airi puudutavaid uudiseid. Laupäeva hommikul olid nad aga paar tundi infosulus, sest nii kaua võttis aega sõit lennujaama. Terje peab perega kohe kindlasti õigel ajal Stockholmi jõudma, sest juba tunni pärast jätkub neil sealt lend üle ookeani Ameerikasse, kus tuleb veel omakorda ümber istuda Florida lennukile.
  Seltskond rootsi noormehi tunnistab,  et neil on kole pohmell ja nad ei tea Estonian Airi võimalikust pankrotist midagi. Väljavaade lennujaamas passimisest lennu võimaliku ärajäämise korral neile eriti ei meeldi.
  Nii Marten kui Herlan Taanist aga kuulsid Estonian Airi võimalikust pankrotistumisest täna hommikul bussijuhi käest. Marten guugeldas seda ja veendus, et bussijuht ei teinudki nalja. Hallipäine Fred Rootsist ootab koos abikaasaga Stockholmi lendu ja kuuleb uudist hoopis ajakirjaniku käest. Temal on vaja jõuda Stockholmis õigeks ajaks bussile. Ta käib Tallinnas kord aastas töö asjus ja kunagi varem pole lendudega probleeme olnud.
  Stockholmi lennule kiirustab ka reformierakondlastest perekond Rosimannus. Keit Pentus-Rosimannus ütles enne terminali minekut, et kuigi Stockholm on nende lõppsihtkoht, lööks ka paaritunnine hilinemine nende plaanid siiski pisut segamini. Samas on nad arvestanud, et kui enne nende lendu tuleb Brüsselist negatiivne otsus, pole midagi teha ja nad peavad lootma lennufirma organiseeritud ümberkorraldustele.
   Viimane pilt kapteniga lennukitiiva juures
  Kell pool üks hakkavad kogunema reisijad juba Turkish Airlines’i leti ette. Inimesed sositavad, miks siin nii küll palju kaameraid ja fotograafe on? Üks naine teab inglise keeles selgitada, et kohe-kohe peaks Estonian Airi pankrot välja kuulutatama.
  Kell üks aga hõigatakse välja pardaleminek Stockholmi lennule ja paar minutit hiljem Kopenhaageni lennule. Nii reisijad kui kohale kogunenud ajakirjanikud on äraootavate nägudega. Midagi aga ei juhtu, rahvas läheb läbi väravate lennukite poole. Pärast seda, kui fotograafid on pildistanud enda meelest viimast Tallinnast Estonian Airi pardale suunduvat reisijat, saabuvad kiirustades veel kolm eestlannadest sõbrannat ja kaks taani keelt rääkivat noormeest.
  Mõlemad lennud hilinevad väljumisega mõne minuti. Lennuki meeskond koos kapteniga teeb veel viimase ühispildi Estonian Airi hele- ja tumesinivalgete triipudega lennuki ees, kapten lehvitab kokpiti aknast ja Estonian Airi rahvusvärvides lennuk suundub viimast korda Tallinnas stardirajale, et võtta tuul tiibadesse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Saksamaa külmavärinad jõudsid Eesti sauna- ja majatootjateni
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.