Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Manpoweri juht: ilus statistika on kui petlik ilmateade

  Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. Foto: Meeli Küttim

  Täna avaldatud statistikaameti head näitajad tööhõive ja töötuse kohta on justkui petlik ilmateade, mis ei näita tegelikku olukorda, leidis töötajate värbamise ja renditeenustega tegeleva Manpoweri tegevjuht Heigo Kaldra.

  „Need numbrid (tööhõive ja töötuse määr - toim) on natuke petlikud. See on umbes sama, nagu öelda ilmateadet, et Eestis tuleb vahelduv pilvisus ja 5-15 kraadi sooja. Mida see meile tegelikult ütleb? Meil on vaja teada olukorda konkreetses kohas, et saaksime planeerida,“ rääkis Kaldra.
  Ta tõi näiteks, et kui rahvusvahelised ettevõtted tahavad tulla Eestisse, siis nad võtavad välja meie statistika ja vahel on neile kohutavalt keeruline selgitada, et see ei ole nii, et olukord on palju keerulisem.
  Loomulikult tahaks Kaldra, et välismaised ettevõtted tuleksid, sest nad annavad meile tööd ja leiba. „Kõigile oleks kasu, kui tuleksid suured välisinvesteeringud ja ettevõtted looks siia töökohti,“ rääkis ühe maailma juhtiva personalifirma Balti regiooni juht. Kui statistika põhjal võiks justkui leiduda Eestis 10 või lausa 100 vajaminevat töötajat, siis tegelik olukord on teine, ja sellest tekib Kaldra sõnul vasturääkivus.
  Vahetevahel tilgub läbi ka see, milline on vastav statistiline number Tallinnas ja Harjumaal, aga me peaksime Kaldra sõnul rohkem just regionaalsetele näitajatele keskenduma. Regionaalne tööjõupuudus on ikka väga tugev paljudes sektorites. „Kui me vaatame loomulikku trendi rahvastiku kasvus või vaatame rahvastiku rännet, siis selles mõttes on bilansid negatiivsed Eestis. See ei rõõmusta tõenäoliselt ühtegi tööandjat või ka riiki kui sellist, kes peab tagama siin hea elu,“ nentis ta.
  Ikka vaja paindlikkust tööturule
  Ühe olulise asjana tõi Kaldra välja, et me peaksime toetama, mitte maksustama tööjõuliikumist - kui inimesed liiguvad kohtadest, kus tööd ei ole, sinna, kus seda on. Eriti Eesti-siseselt. „Me peaksime sügavamale minema töötuse ja tööhõive numbrist,“ märkis ta.
  Iseenesest on Kaldra sõnul hea, et hõivatuse määr on kõrge, aga ta usub, et tegelikult saaks veelgi paremini ja mugavamalt korraldada tööturul osalemist. „Kindlasti ei ole eesmärk, et keegi võidaks, keegi kaotaks. Sellest võidavad kõik tööturu osapooled, kui tööturg on paindlikum, sest tehakse rohkem tööd, makstakse rohkem makse, saadakse rohkem palka. Mida paindlikumalt inimesed saavad valida, kus, mida, millal teha, loob ka mentaalset lisaväärtust, et inimesed on valikutes ja tegemistes vabad ja saavad rohkem pühenduda sellele, mis neile tegelikult rohkem meeldib,“ toonitas ta.
  Tööhõive ja töötuse näitajad on jõudnud majandusbuumi aegsete näitajate tasemele, kus töötuse määr oli tänavu kolmandas kvartalis 5,2% ja tööhõive määr 67,2%, teatas täna statistikaamet.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Modera näeb uuel salapärasel lepingul edukat jätku
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.