Virge Haavasalu • 13. november 2015 kell 11:08

SEB analüütik: naiste töötus ületas meeste oma

SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.   Foto: Raul Mee

Kui tavapäaselt on töötus suurem just meeste seas, siis tänavu kolmandas kvartalis möödus naiste töötus meeste omast, rääkis SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.

Tööhõive tõus niivõrd kõrgele tasemele ja töötuse langus niivõrd madalale tasemele on Nestori hinnangul kesist majanduskasvu arvesse võttes ehk veidi ootamatu. Ettevõtete kahanevad tulud ja kiire palgakasv võiksid pigem viidata sellele, et tööjõumahukad ettevõtted üritavad töötajate arvu kärpida.

Positiivse üldnumbri kõrval on trendis siiski näha teatud muutusi. "Kui tavapäraselt on naiste töötuse määr meeste omast madalam, siis tänavu teises kvartalis oli see määr mõlemas grupis võrdne ja kolmandas kvartalis naiste seas kõrgem," märkis Nestor.

Teatavasti on Nestori sõnul sellel aastal majanduskasvu panustanud peamiselt sisetarbimine, sealhulgas kinnisvarasektor. Tema hinnangul tundub tõenäoline, et hoogustunud ehitustegevus on olnud soodne just meeste hõivele.

Juhul, kui Eesti ettevõtete majandusnäitajad ei parane, ei saa Nestori sõnul välistada, et aasta viimases kvartalis töötus võrreldes eelmise aasta sama ajaga hoopis kasvab. "Hooajaline ehitustöö aasta lõpus väheneb, tööstussektorit kummitab madal välisnõudlus ja teenindussektor tunneb puudust Vene turistidest," nimetas majandusanalüütik.

Oodatav reaalpalga kasvu aeglustumine ei võimalda ka sisetarbimisel sama suure hooga kasvada kui varasemalt, uskus Nestor. "SEB majandusprognoosis oleme arvestanud tööpuuduse väikese kasvuga, mida põhjustab vajadus hoida kokku tööjõukulusid," lausus ta. 

Hetkel kuum