Kadi Neemre • 16. november 2015 kell 15:57

Riikide koostöö võiks kahandada naftatootmist

Foto: EPA

“Kui eelmisel nädalal Pariisis toimunud terrorirünnakud viivad kokkuleppeni Süüria stabiliseerimiseks, siis lõpetab ka Saudi-Araabia Venemaa ja Iraani naftaturgude “karistamise”,” usub Again Capital-i üks asutajatest John Kilduff.

Saudi-Araabia on olnud üks OPEC-i praeguse strateegia peamisi toetajaid. Nimelt on naftaühendus hoidunud nafta tootmise vähendamisest hoolimata ületootmisest. Strateegia on viinud naftahindade ligi 60% tõusuni, vahendab CNBC. 

Varasemalt on OPEC kärpinud toodangut eesmärgiga kergitada nafta hindasid, kuid ühenduse liikmed on seekord otsustanud oma turuosa kaitsta, pannes teised naftast sõltuvad majandused, näiteks Venemaa, suure surve alla.

Samal ajal on Saudi-Araabia olnud Venemaa ja Iraaniga tülis, kuna viimased toetavad Süüria presidenti Bashar Assadi riigi verises kodusõjas.

Kilduff sõnas, et Pariisi terrorirünnakud, Vene reisilennuki allatulistamine Egiptuses ning pommitamised Liibanonis võivad erinevad osapooled, kelle kõigi eesmärk on stabiliseerida Süüria, kokku viia.

“Kas see lõpetab Saudi-Araabia poolse Venemaa ja teiste regiooni riikide karistamise, kui lõpuks tullakse kokku ja otsitakse koos Süüria probleemile lahendusi?” küsis Kilduff.

“Saudid on Venemaad ja Iraani karistanud peamiselt seetõttu, et riigid toetavad Assadi. Kui see lõppeb, kui nad tulevad kõik kokku ja jõuavad ühisele kokkuleppele, siis võiks see lõpetada ka Saudi-Araabia poolse nafta ületootmise,” lisas ta.

 

 

Hetkel kuum