Äripäev • 17. november 2015 kell 7:54

Putinile kanti ette: Vene reisilennuki kukutas pomm

Egiptuses alla kukkunud Kogalõmavia Airbus A321.  Foto: epa

Venemaa reisilennuk kukkus Egiptuses alla terroriakti tagajärjel, kandis FSB direktor täna hommikul ette Venemaa presidendile Vladimir Putinile.

Kremli kodulehe vahendusel raporteeris FSB ehk Föderaalse Julgeolekuteenistuse juht Aleksandr Bortnikov Putinile, et Airbus A321 kukkus 31. oktoobril Siinai poolsaare kohal alla terrorirünnaku tagajärjel. 

„Meie spetsialistide hinnangul plahvatas lennuki pardal isevalmistatud lõhkeseade võimsusega 1kg trotüüli ekvivalenti, mille tulemusel toimus lennuki lagunemine õhus, millega on ka seletatav ka lennukiosade laialipaisatus suurel territooriumil,“ selgitas Bortnikov ettekandes Venemaa presidendile Vladimir Putinile. „Võib täie kindlusega väita, et see oli terroriakt,“ võttis FSB ülem ettekande kokku.

Eile vahendas Venemaa meedia, et kohtumisel Itaalia peaministri Matteo Renziga märkis Putin, et A321 huku materjalide läbivaatamine hakkab lõpule jõudma.

Kümmekond päeva tagasi teatasid uurijad, et lennuki mustadest kastidest on kätte saadud kogu info. Esimene dešifreering viitab sellele, et stardist kuni kukkumiseni oli lennuk õhus 23 minutit ning et enne katastroofi kogus lennuk järjest kõrgust ja saavutas kiiruse 521 kilomeetrit tunnis. Lindistuse viimastel sekunditel on kuulda vaid müra.

Ettevõttele Kogalõmavia kuulunud lennuk Airbus A321, mis lendas Egiptuse kuurordist Sharm el Sheikist Peterburi, kukkus 31. oktoobril Siinai poolsaare kohal alla. Kõik pardal olnud 224 inimest (peamiselt venemaalased) hukkusid. Katastroofi eest võttis vastutuse terroristlik rühmitus Islamiriik.

Hetkel kuum