Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Löfven: Rootsi on olnud naiivne

  Rootsi peaminister Stefan LöfvenFoto: Scanpix/Reuters

  Suur põgeniketulv ja Pariisis korraldatud terroriteod on andnud tõuke debatile julgeolekust Rootsi riigis.

  Täna tunnistas Rootsi peaminister Stefan Löfven, et Rootsi on terroriohu hindamisel olnud naiivne, mistõttu valitsus astub nüüd samme julgeoleku kindlustamiseks.
  „Mul tuleb kahjuks tunnistada, et Rootsi on olnud naiivne,“ ütles Löfven pressikonverentsil. „Ilmselt on olnud raske aktsepteerida, et meie avatud ühiskonnas leidub inimesi, kellele sümpatiseerib ISIS (end Islamiriigiks nimetav terroriorganisatsioon – toim.),“ ütles Löfven.
  Ta teatas, et Rootsi pikendab läinud nädalal ajutiselt taastatud piirikontrolli vähemalt 11. detsembrini. Samuti kriminaliseerib Rootsi võitlemise terroriorganisatsiooni ridades ning selliste organisatsioonide rahastamise.
  Rootsi on Belgia järel teine riik ELis, kus arvestatuna elanike arvu kohta on kõige enam kodanikke läinud võitlema ISISe ridadesse. Rootsis on neid vähemalt 300, kellest 120 on riiki naasnud ja kujutavad endast arvestatavat julgeolekuohtu.
  Rootsi kaitsepolitsei hinnangul kujutavad islamiterroristid Rootsi riigile suurimat, ehkki mitte ainsat ohtu. Kolmapäeval tõstis Rootsi ohuhinnangu riigis viie palli skaalal neljale. Nii kõrge pole see veel kunagi olnud.
  Täna kirjutas majandusleht Dagens Industri, kuidas turvafirma Securitas on värskelt töötajaid juurde palganud ning kuidas Rootsi firmad lihvivad kriisiplaane ja tugevdavad julgeolekumeetmeid.
  Rootsi vastas terroristide rünnaku alla sattunud Prantsusmaa abipalvele jaatavalt. See võib aga tähendada ohu kasvu ka Rootsis, ütles siseminister Anders Ygeman. Rootsi võitleb juba Iraagis USA juhitud koalitsioonis ISISe vastu ning äärmuslased on Rootsit võimalike sihtmärkide seas nimetanud.
  „Ma mõistan, et paljud inimesed tunnevad muret. Kuid me peame edasi elama nii, nagu meil tavaks on. Terroristid tahavad lõhkuda just meie avatud ühiskonda. Rootsi ei vannu kunagi alla,“ ütles Löfven.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Modera näeb uuel salapärasel lepingul edukat jätku
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Automüügi kliendihaldusplatvorm Modera teatas üleeile börsiteates, et sõlmis ligi 1 miljoni eurose lepingu rahvusvahelise autotootjaga, kelle nime konfidentsiaalsuse tõttu ei avaldatud.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.