Sirje Rank • 19. november 2015 kell 15:15

Löfven: Rootsi on olnud naiivne

Rootsi peaminister Stefan Löfven  Foto: Scanpix/Reuters

Suur põgeniketulv ja Pariisis korraldatud terroriteod on andnud tõuke debatile julgeolekust Rootsi riigis.

Täna tunnistas Rootsi peaminister Stefan Löfven, et Rootsi on terroriohu hindamisel olnud naiivne, mistõttu valitsus astub nüüd samme julgeoleku kindlustamiseks.

„Mul tuleb kahjuks tunnistada, et Rootsi on olnud naiivne,“ ütles Löfven pressikonverentsil. „Ilmselt on olnud raske aktsepteerida, et meie avatud ühiskonnas leidub inimesi, kellele sümpatiseerib ISIS (end Islamiriigiks nimetav terroriorganisatsioon – toim.),“ ütles Löfven.

Ta teatas, et Rootsi pikendab läinud nädalal ajutiselt taastatud piirikontrolli vähemalt 11. detsembrini. Samuti kriminaliseerib Rootsi võitlemise terroriorganisatsiooni ridades ning selliste organisatsioonide rahastamise.

Rootsi on Belgia järel teine riik ELis, kus arvestatuna elanike arvu kohta on kõige enam kodanikke läinud võitlema ISISe ridadesse. Rootsis on neid vähemalt 300, kellest 120 on riiki naasnud ja kujutavad endast arvestatavat julgeolekuohtu.

Rootsi kaitsepolitsei hinnangul kujutavad islamiterroristid Rootsi riigile suurimat, ehkki mitte ainsat ohtu. Kolmapäeval tõstis Rootsi ohuhinnangu riigis viie palli skaalal neljale. Nii kõrge pole see veel kunagi olnud.

Täna kirjutas majandusleht Dagens Industri, kuidas turvafirma Securitas on värskelt töötajaid juurde palganud ning kuidas Rootsi firmad lihvivad kriisiplaane ja tugevdavad julgeolekumeetmeid.

Rootsi vastas terroristide rünnaku alla sattunud Prantsusmaa abipalvele jaatavalt. See võib aga tähendada ohu kasvu ka Rootsis, ütles siseminister Anders Ygeman. Rootsi võitleb juba Iraagis USA juhitud koalitsioonis ISISe vastu ning äärmuslased on Rootsit võimalike sihtmärkide seas nimetanud.

„Ma mõistan, et paljud inimesed tunnevad muret. Kuid me peame edasi elama nii, nagu meil tavaks on. Terroristid tahavad lõhkuda just meie avatud ühiskonda. Rootsi ei vannu kunagi alla,“ ütles Löfven.

Hetkel kuum