Kadi Neemre • 30. november 2015 kell 19:22

Odav nafta hind survestab Saudi panku

Foto: EPA

Saudi Araabia pankadele hakkavad langevad naftahinnad üha suuremat survet avaldama, vahendab Bloomberg.

Pankade omavaheliste laenude määr tegi novembris viimase seitsme aasta suurima kasvu, olles kasvanud juba viimased viis kuud järjest. Eelmisel kuul kukkusid pankade hoiused, mis sundisid laenajaid otsima üksteiselt rohkem finantseeringuid.

“Oktoobris tegid hoiused tõenäolisemalt suurima languse alates 1990-st,” sõnas EFG-Hermes Holding SAE analüütik Murad Ansari.

“Valitsusepoolsed maksed lepingute osapooltele on hilinenud ja see on ka üks erasektori hoiuste languse põhjuseid. Avaliku sektori hoiused kukuvad seetõttu, et valitsus töötab puudujäägiga,” selgitas ta.

Panga laenukulude tõus on järjekordne tõend selle kohta, millist mõju on nafta hinna 37% langus viimase 12 kuu jooksul avaldanud riigile, mille valitsuse sissetuleku moodustab 90% ulatuses energiast saadav tulu.

Spekulandid panustavad üha enam sellele, et Saudi riaal võidakse peagi devalveerida.

Standard & Poor’s alandas eelmisel kuul riigi krediidireitingut, viidates eelarvedefitsiidile.

Saudi Araabia rakendab mitmeid kärpemeetmeid, kuna üha madalamale kukkuv naftahind avaldab juba survet riigi eelarvele.

Nõudmiseni hoiused kukkusid oktoobris 59,5 miljardi riaali ehk13,3 miljardi dollari võrra; ettevõtete ja eraisikute hoiused kukkusid 23,2 miljardi riaali võrra, selgub SAMA andmetest.

Valitsus on sellel aastal laenanud kohalikelt pankadelt ja institutsioonidelt läbi võlakirjade emiteerimise vähemalt 55 miljardit riaali lappimaks eelarveauku ning IMFi hinnangul võib see summa järgmisel aastal veelgi kasvada. 

 

Hetkel kuum