Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Saksamaal antakse välja natsipiibel "Mein Kampf"

  Saksamaal antakse välja "Mein Kampf".Foto: epa

  Saksamaal antakse esimest korda pärast teist maailmasõda välja Adolf Hitleri poliitiline manifest "Mein Kampf", millele on lisatud kriitilised kommentaarid, vahendas BBC.

  Natsi kultusteose annab jaanuaris välja Müncheni kaasaegse ajaloo instituut IfZ, see on kaheköiteline, kokku ligi 1000 lehekülge ning hinnaks 59 eurot. Raamatut trükitakse kuni 4000 eksemplari ning sellesse on lisatud 3500 ääremärkust ja kommentaari.
  IfZ direktor Andreas Wirsching ütles BBC-le, et ekspertide lisatud kommentaarid hajutavad kultusteose müüti.
  Vaatamata sellele on IfZ oma sammuga kutsunud välja Saksamaa juudiorganisatsioonide pahameele, sest nende hinnangul ei tohiks natsikirjandust ka kommenteerituna avaldada.
  Ka on "Mein Kampfi" väljaandmisest rääkinud Prantsuse kirjastus Fayard, kes kavatseb samuti anda selle välja koos kriitilise analüüsiga.
  Hitler kirjutas "Mein Kampfi" 1920ndatel aastatel vangis olles. Tegemist on autobiograafilise kirjatükiga, milles ta samas ka sõnastab ja propageerib rahvussotsialistlikke ideid. "Mein Kampfi" esimatrükk ilmus 1925. aastal, kaheksa aastat enne Hitleri võimuletulekut.
  "Mein Kampfi" kirjastamisõigused kuuluvad teise maailmasõja lõpust Lõuna-Saksamaa Baieri liidumaa valitsusele, kes on viimased 70 aastat ka kategooriliselt keeldunud selle raamatu kordustrükist.
  Kuid 1. jaanuaril 2016 saab autorikaitseõiguste tähtaeg läbi ning see tähendab, et iga soovija võib selle teose avaldada.
  Eesti keeles ilmus 2003. aastal raamatu 1.-6. peatükk, mille tõlkimise taga oli Kaitseliidu Veteranide Klubi Saaremaa piirkond. Teose edasise tõlkimise ja avaldamise keelas kapo Kuressaare aktivistidel ära.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
"Tunnen, et on vaja telefon kätte võtta... ja kukun jälle töösse!"
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Miks juhtub nii, et inimesed on pidevalt ühenduses tööga, millised on tagajärjed ja kuidas ennast tööst lahti haakida, kirjutavad organisatsiooniuurijad Anne Reino, Alo Treial ja Maria Murumets Äripäeva essees.
Ferrari kutsub tagasi 23 000 sõidukit
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Itaalia autotootja Ferrari kutsub tagasi 23 555 sõidukit, sest kahtlustab paljudel mudelitel viga pidurites, vahendab ajakiri Car and Driver.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Nädala lood: suures skeemis paljastati Eesti firma, elekter kallineb hoogsalt edasi
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Selle nädala olulisematest sündmustest tasub esile tuua üks rahvusvaheline skeem, mille paljastamisel tuli esile ka Eesti firma. Lisaks ei saanud mööda energeetikast, sest tuleval talvel ähvardab elektri hind tõusta selgelt kõrgemale, kui oli suvine hinnatipp.
Paar miljonit kilo maasikaid mädaneb Soomes põllule
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.
Ukraina sõja põhjustatud tööjõuprobleem on peapõhjus, miks hulk maasikaid Soomes põllule on jäänud, kohati on ka vihmad maasikakorjamist takistanud, kirjutab Yle uudisteportaal.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.