Kadi Neemre • 2. detsember 2015 kell 15:56

Uus aasta pakub nafta hindadele lootust

Foto: EPA

Toornafta hinnad on 2015. aastal olnud üpriski volatiilsed, olles kukkunud ligikaudu 20% alates aasta algusest. Hindade langus tuleneb peamiselt ületootmisest, mis on kaasa toonud ligi 50% hinnalanguse võrreldes eelmise suve kõrgeima hinnaga, milleks oli 60 dollarit.

Suur hulk investoreid aga usuvad, et järgmisel aastal võib nafta hind taas tõusma hakata, vahendab CNBC.

Madalatel nafta hindadel on aga olnud positiivne mõju enamikule lääneriikide majandustele, kuna tarbijad ja ettevõtted on kasu lõiganud odavast kütusehinnast. Samas on terava languse teinud hinnad aga veelgi enam rõhutanud muret madala inflatsiooni ja kesise globaalse majanduskasvu üle.

See omakorda on tõstatanud küsimusi majanduse taastumise üle, seda eriti USAs, kus Föderaalreserv tõstab suure tõenäsusega veel sellel aastal esmaskordselt ligi 10 aasta jooksul intressimäärasid.

Wells Fargo Asset Managementi investeerimisanalüütik

Jim Paulsen märkis, et ajaloolisest perspektiivist vaadatuna on kõik varasemad naftahindade langused põhjustanud USA majanduse paranemise kiirenemist ning ühtlasi on peaaegu koheselt tõusnud ka intressimäärad.

“See on stimulant, mitte nõrga kasvu eelkäija. See on tuleviku majanduskasvu stimulant ning varasemalt on see toiminud,” lisas ta.

Varasemalt on toonafta hind peale oma madalaima taseme saavutamist järgneva 12 kuu jooksul teinud ligi 80% tõusu.

Toornafta hind on praegu ligikaudu 41 dollarit barreli eest. Paulsen prongoosib, et nafta hind stabiliseerub ning taastub 2016. aastal osaliselt. Tema hinnangul võib Brenti toornafta hind kerkida 63 dollarile barreli eest ning WTI toornafta barreli hind 60 dollarile.

 

 

Hetkel kuum