Sirje Rank • 15. detsember 2015 kell 8:45

Suurbritannia tõstab alampalka

Suurbritannia rahandusminister George Osborne  Foto: EPA

Suurbritannia rahandusministri George Osborne’i otsus tõsta tuleval aastal järsult alampalka võib erasektori tööandjatele maksma minna ligi miljard naela ehk 1,38 miljardit eurot, kirjutas Financial Times.

Sellise hinnangu annab sõltumatu komitee, mille ülesanne on analüüsida valitsuse esitatud ettepanekuid. Rehkendus on tehtud enam kui 25aastaste kohta, kelle miinimumpalk kerkib aprillist 7,20 naelale tunnis (9,90 eurole). Aastaks 2020 tahab Suurbritannia valitsus miinimumpalga kergitada 9 naelale tunnis ehk 12,38 eurole.

Majandusekspertidel on raske praegu hinnata, kuidas ettevõtjad miinimumpalga tõusule reageerivad. Kas vähendavad töökohti, tõstavad hindu, lepivad väiksemate kasumitega või tõstavad tootlikkust.

Hiljutine valitsuse poolt ettevõtjate seas korraldatud küsitlus näitas, et 93% arvates on miinimumpalga tõstmine hea mõte. 88% prognoosis tootlikkuse tõusu.

Miinimumpalka tõstev valitsus kärbib teise käega ettevõtte tulumaksu. Praeguse parlamendi mandaadi lõpuks on kavas langetada ettevõtte tulumaksu määr 20 protsendilt 18%-le, mis tagas Suurbritanniale madalaima ettevõtte tulumaksu määra G20 riikide seas.

Hetkel kuum