Äripäev • 11. jaanuar 2016
Jaga lugu:

David Bowie jäädvustas end finantsajalukku

David Bowiet mälestatakse Berliinis, kus ta elas aastatel 1976-1978.  Foto: Reuters/Scanpix

Pühapäeval vähki surnud David Bowie oli peale muusika uuendaja ka finantsturul, kirjutas Kauppalehti. Bowie jääb finantsturu ajalukku kui mees, kes andis 1997. aastal oma autoriõiguste peale välja võlakirjad.

Enne Bowie-võlakirju andsid neid välja vaid pangad ja investeerimisfondid. Võlakirjad olid seotud enne 1990. aastat kirjutatud laulude autoriõigustega ja investorid teenisid autoriõigustasusid võlakirja kestuse ajal. Finacial Timesi 2013. aasta artikli andmetel kuulus sinna 287 laulu, mille hulka kuulusid ka sellised hitid nagu "Space Oddity" ja "Changes".

Bowie sai õiguste ajutisest müügist 55 miljonit dollarit. Ta kasutas seda raha, et osta tagasi teiste lugude autoriõigusi endiselt mänedžerilt.

Võlakirjade lunastamise järel oli ta seega kõikide oma lugude autoriõiguste omanik, mis on muusikaäris üsna harukordne. Suurema osa allikate teatel oli võlakirja kestus 10 aastat, 2007. aastani.

Kuigi võlakirjade müük oli Bowiele tulus, ei tasunud see investoritele ära. Moody'se reitinguagentuur andis esialgu Bowie-võlakirjadele madala riskiga hinde. Agentuuri teatel oli see esimene kord, kui nad hindasid muusiku tehingut, vahendab CNN Money. 

Muusikaäri õitseng internetis keeras selle valdkonna pea peale ja investeering läks hapuks. Moody's hoiatas, et Bowie albumite tulu oli oodatust väiksem, kuna plaadistatud muusika ei müünud enam nii hästi. 2004. aasta märtsis hindas agentuur võlakirjad peaaegu rämpsu tasemele.

Pärast Bowiet on ka teised muusikud, nagu Rod Stewart ja Iron Maiden müünud sarnaseid võlakirju.

Jaga lugu:
Hetkel kuum