Äripäev • 13. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Norra istutab põgenikud ratta selga ja saadab tagasi Venemaale

Nn rataste surnuaed Venemaa-Norra piiril Storskogi piiripunktis Norras.  Foto: epa

Põhja-Norra politsei on asunud jalgrattaid koguma, et panna nende selga 5500 põgenikku ja illegaali ning saata nad tuldud teed tagasi Venemaale, vahendas Norra telekanal TV2.

Norra immigratsiooni- ja integratsiooniminister Sylvie Listhaug leiab, et need 5500 põgenikku ja illegaali, kes tulid mullu riiki Vene-Norra piirilt Storskogi piiripunktist, tuleb sama teed tagasi saata. Lisaks Norras põgenikustaatust taotlevatele migrantidele on põgenike tuules selle piiripunkti kaudu Norrasse imbunud ja hulk illegaale Venemaalt.

Pärast immigratsiooniseaduste karmistamist on Norra võimudel rohkem õigusi saata riigist välja pagulasi, kellel on luba viibida mõnes teises riigis. Paljud muus riigis viibimise loaga saabujaid on tulnud Norrasse just läbi Borisoglebsk-Storskogi piiripunkti, ja jalgrattaga, sest Venemaa võimud keelavad seda piiri jalgsi ületada ning Norra seaduste järgi ei tohi autojuht vedada riiki reisijaid, kui tal pole selleks vastavat dokumenti.

Oktoobris kirjutas ka BBC, et selle piiriületuse eripära tõttu käib Venemaa piiriäärsetes asulates agar rattamüük, 200 dollarit tükist. Tavaliselt läbivad põgenikud rattal enne piiri kõige rohkem 120 meetrit – see teeb BBC arvutustel 1,6 dollarit meetrist, mis on ilmselt maailma üks kõige kallimaid teekondi.

Nüüd on Norra politsei ja piirivalve hakanud jalgrattaid koguma, et illegaalid maalt välja saata. Norra telekanal lisab, et migrandid saavad jalgrattaid osta Venemaalt piiriäärsetelt elanikelt, aga pärast Norrasse jõudmist jätavad need tee äärde kraavi, Norra riigi koristada. Osa jalgrattaid on võimud viinud prügimäele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum