Kadri Põlendik • 22. jaanuar 2016 kell 9:27

Kohtuasi paljastas, kui palju Apple Google'ilt raha nõuab

Google'i otsing Apple'i toodetud tahvelarvutis iPad.  Foto: Reuters/Scanpix

Google maksis 2014. aastal Apple'ile korralikku tasu selleks, et õunafirma hoiaks oma iPhone'ides Google'i otsingumootorit – kokku sai Apple miljard dollarit, vahendab Bloomberg.

Tehing tuli avalikuks tehnoloogiafirma Oracle ja Google’i vahelise kohtuvaidluse materjalidest. Selgus, et maailma suurimal otsingumootoril on Apple’iga kokkulepe, millega iPhone’ide tootja saab teatud protsendi oma seadme kaudu Google’ile tulnud käibest, rääkis tehnoloogiafirma Oracle advokaat eelmisel nädalal toimunud kohtuistungil.

Oracle on Google’iga kohtus alates 2010. aastast, sest väidetavalt kasutas otsingumootor Androidi arendamisel Oracle’i Java tarkvara, kuid ei maksnud selle eest.

Aastaid on liikunud kuulujutud selle kohta, kui palju võib Google iPhone’is olemise eest maksta, kuid kumbki ettevõte ei ole summat välja öelnud. Nii Apple’i kui ka Google’i esindaja keeldusid kohtus selgunud infot kommenteerimast.

Käibe jagamise lepingust selgub, milliseid samme peab Google astuma selleks, et hoida kasutajaid oma toote juures. See näitab ka, mismoodi lõikab Apple kasu Google’i reklaamipõhisest ärimudelist, mida õunafirma tegevjuht Tim Cook on kritiseerinud kui privaatsuse rikkumist.

Oracle’i advokaat Annette Hurst, kes Google’i-Apple’i kokkuleppe detailid avalikustas, ütles, et ühe Google’i tunnistaja sõnul oli ühel hetkel käibe jagamise protsent 34. Küll aga ei selgunud, kas 34% käibest jääb Google’ile või läheb Apple’ile. Google esitas info avaldamise kohta vastulause ja soovis, et kohtunik eemaldaks 34% mainimise istungi üleskirjutusest. „Nimetatud protsenti tuleks varjata,“ ütles protokolli kohaselt jurist Robert Van Nest. „Me räägime siin oletustest, see number ei ole avalikult teada.“

Kohtunik keeldus Google’i esindaja palvest. Google pöördus hiljem sama jutuga teise kohtuniku poole, märkides, et selline paljastus võib tõsiselt mõjutada ettevõtte võimalusi edaspidi teiste ettevõtetega sarnaseid läbirääkimisi pidada. Apple ühines Google’i palvega.

Üksikasjalikud tingimused Google’i ja Apple’i kokkuleppes on tundlik info mõlemale firmale, teatas Google. „Nii Apple kui ka Google on pidanud seda informatsiooni äärmiselt konfidentsiaalseks.“ Kohtuprotokoll kadus hiljem kohtu elektroonilisest andmebaasist ilma igasuguse viiteta, et kohus oleks Google’i kasuks otsustanud.

Hetkel kuum