Pille Ivask • 25. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Iraan ostab lennukeid

Airbus A380  Foto: epa

Iraan andis teada, et sõlmis Euroopa lennukitootjaga Airbus kokkuleppe, mille alusel ostetakse kaheksa A380 superjumbo-lennukit, kirjutab Reuters.

Iraani asetranspordiminister Asghar Fakhrieh Kashan lisas, et Airbusilt ostetakse kokku 127 lennukit, millest enamik on uued. Lisaks on Iraan ühendust võtnud ka näiteks lennukitootjaga Boeing, kellelt loodetakse osta 100 lennukit. Lennukeid plaanib Iraan soetada ka Bombardierilt ning Mitsubishilt.

Iraani eralennufirmad peavad läbirääkimisi ka Venemaa lennukitootjaga Sukhoi ning Brasiilia Embraeriga.

Iraan teatas, et lennukite soetamise põhieesmärgiks on uuendada vananenud lennukiparki. Kuna Iraanil olid peal Washingtoni ja lääneriikide sanktsioonid, ei saanud Iraan vajalikke lennukiosi sisse osta. Viimastel aastatel on Iraanis lennukitega juhtunud ka õnnetusi.

Tegu on Iraani esimeste sammudega pärast sanktsioonide mahavõtmist eelmisel nädalal. Sanktsioonide kõrvaldamisega sai Iraan kohe juurdepääsu välispankade arvetel külmutatud olnud 50 miljardile dollarile, mida riik on lubanud kasutada tööstuse ja infrastruktuuri taastamiseks. Samuti avanes Iraani turg ka välisinvestoritele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum