Ave Lepik • 29 jaanuar 2016

Kadõrov plaanib Tšetšeeniasse islami panka

Ramzan Kadõrov kohtumisel Putiniga.   Foto: epa

Tšetšeenia isevalitseja Ramzan Kadõrov teatas eile oma sotsiaalmeediakanali VKontakte kontol, et plaanib rajada oma riiki islami panga.

Eile kohtus Kadõrov Araabia Ühendemiraatidest pärit ehitusfirma Mazkorp juhtidega ning arutas nendega islami panga avamise teemat Groznõisse. „Tšetšeeniale on panga avamine ülitähtis. Vabariigis ehitatakse suuri objekte emiraatide kapitali toel. Ainus takistus ongi islami pankade puudumine,“ kirjutas Kadõrov.

Mazkorp plaanib Tšetšeeniasse investeerida ja seal mitut suurt objekti ehitada.

Islami pank tähendab pangandust, mida toimetatakse islami reeglite järgi. Näiteks on keelatud laenuintressid, spekulatsioon, seos hasartmängudega. Keelatud on ka koostöö islamis tabu all sektoritega nagu näiteks alkoholi- ja tubakatootmine. Kuna krediidi andmine on islami pankades keelatud, siis ostab klient soovitud krediidi ulatuses kauba, aga pärast maksab seda lisatasu ja järelmaksuga tagasi.

Hetkel kuum