Marge Väikenurm • 18. veebruar 2016 kell 5:15
Uudised
Ainult tellijale

Trubnikov: oligarhi minust ei saa

Venemaa suurim looduskomeetika tootja Andrei Trubnikov kannab alati kaelas kärnkonnanahast vutlarit, mis talle õnne toob.  Foto: Erakogu

"Minust oligarhi või miljardäri ei saa," ütleb Eestis kosmeetikat tootva Vene kontserni omanik Andrei Trubnikov Äripäevale antud intervjuus. "Neil on teistsugused põhimõtted."

2014. aastal 88,7 miljoni eurose käibe saavutanud Pervoe Rešenie asutajat Andrei Trubnikovi ei ole intervjuuks lihtne kätte saada, oma vastused andis ta lõpuks suhtlusäpi Whatsup kaudu, ja sedagi oma Eesti tehase juhi Svetlana Kelmani vahendamisel.

Usbekistani pealinnas Taškendis sündinud Trubnikovi ema on poolatar, isa venelane. Pere kolis Moskvasse, kui Trubnikov oli kaheaastane. Eestiga on majandusharidusega Trubnikovil emotsionaalne side. Eesti sai talle tuttavaks tänu esimesele armastusele, Peterburis elanud eestlannale. „Abiellusime noorena, olin 18aastane. Armastasin teda pööraselt. Elasime ära 55rublase stipendiumi eest, vanemad meid ei toetanud,“ meenutas Trubnikov, kes läheneb 60. eluaastale.

Äriajamine meeldis kosmeetikatöösturile juba nõukogude ajal. Pärast õpingute lõpetamist töötas ta majahoidjana kahes instituudis ja kogus vanapaberit, mille eest sai kogumispunktis defitsiitsete raamatute talonge. Raamatud müüs ärivaistuga Trubnikov edasi. Peale selle kauples ta jäätisega ja töötas ehitusmalevas.

Trubnikov läks aga armastatud naisest lahku, sest kunstnikust abikaasa meelest oli äri mehele kinnisidee. Trubnikov lõi eduka USA turistidele keskendunud turismifirma. „Oli huvitav, aga kahjuks tülitsesime partneriga ja äri tuli sulgeda.“ Siberis käis ta väga palju just sel ajal, kui omas turismifirmat – hiljem tulid need käigud kasuks kosmeetikafirma püstipanemisel.

Pärast läbikukkunud turismiäri kauples mees Saksamaalt ja Moldovast pärit alkoholiga, kuid põntsu andis ettevõttele 1998. aasta kriis. Vene meedias on Trubnikov tunnistanud, et peale selle oli saatuslik tüli äripartneritega. „Mulle jäi vaid 5000 dollarit, alustasin uut, kosmeetikaäri just selle summaga.“

Eestis käib Trubnikov harva. „Sellegipoolest armastan Eestit väga, sealset loodust, eestlaste tarka aeglust,“ on tajuda Trubnikovi vastuses irooniat. „Eestis muutud rahulikumaks ja sõbralikumaks. Eestis on kasulik puhata, sest hing puhkab ja kogun optimismi.“

Peale selle meeldib talle kord Eesti seadustes. Trubnikov kiidab ka Eesti toitu, muljet avaldas talle Tallinna hotelli Telegraaf restoran Tšaikovski. „Olen käinud maailma parimates restoranides, näiteks Nomas Taanis. Telegraafi restoran ei jää neile alla.“

Värvikas juht

Eesti tehase juhi Svetlana Kelmani jutust kumab läbi imetlus Trubnikovi vastu. „Ta on väga aktiivne, reisib kogu aeg ja otsib inspiratsiooni. Näiteks käis ta Fääri saartel, inspireeris ennast ja varsti on tulemas Fääri vetikatega sari. Käis Argentiinas ja leidis huvitavaid kohti, kus saab taimi kasvatada ja nendest ekstrakte teha. Käis Šotimaal ja tuleb ka Šoti sari. Tal õnnestub kõik, mida alustab. Enamus meist on temast vaimustuses,“ ütles varem Võhu Veinis ostu ja müüki juhtinud Kelman. „Ta on väga huvitav inimene. Talle meeldib kõik, mis on ilus. Ta on pühendunud, kontrollib ise kõike.“

Kelman kirjeldas, kuidas Trubnikov kohtudes käituks. Kelman ristas käed. “Ta seisaks niimoodi ja räägiks tõtt, mis ei ole võib-olla eriti meeldiv. Siiras inimene.” Kas Trubnikoviga on lihtne suhelda? “Ei!” naeris Kelman. “Ta võib liiga otsekohene olla, aga me leiame ühise keele, sest mõtleme natuke sarnaselt. Trubnikov ei oska midagi teha poolikult. Kui teeb, siis täielikult hästi ja kvaliteetselt. Me ei tee reklaami. Toode peab ennast ise müüma. Klient peab minema riiuli juurde ja hakkama toodet ise tahtma, mitte mõtlema, et on seda kusagil näinud. Trubnikov tahab kinkida naistele ilusaid hetki.”

Järgneb osa intervjuust Andrei Trubnikoviga.

Millised on teie äripõhimõtted?

Need tunduvad mõnele ärimehele väga veidrad: ausus, korralikkus ja sõnapidamine. Kuna ma lähtun nendest põhimõtetest, siis minust oligarhi või miljardäri ei saa. Neil on teistsugused põhimõtted. Ma armastan oma tööd, ja kuigi armastan ka raha, ei ole see minu jaoks tähtsaim. Olen õnnelik, kui inimesed armastavad mu toodangut. See pakub mulle rahulolu.

Millise mulje on teile välisettevõtjana jätnud Eesti ärikliima?

See on hea, kuigi seda rikub veidi poliitiline olukord, kuid ma ma olen kindel, et pikemas perspektiivis lähevad asjad paremaks.

Miks te oma tooteid ei reklaami?

Kvaliteetse looduskosmeetika tootmisel ja mõistliku hinnaga müümisel on väga oluline hind. Me ei raiska raha reklaamile, mis moodustab kuni 70% toote hinnast. Tavalise toorainega võrreldes on meie kasutatav 30% kallim. Ärge unustage, et meie kosmeetikal on „rohelise maailma“ sertifikaadid, näiteks rahvusvahelistelt organisatsioonidelt ICEA, ECOCERT, COSMOS STANDARD ja BDIH.

Te kannate alati kaelas konnakujulist amuletti. Milline tähendus sellel teile on?

See on kärnkonnanahast vutlar – kingitus sõbralt. Ma armastan igasuguseid konni, kuigi inimesed suhtuvad sellesse väga erinevalt. Ma armastan amulette, mis edu toovad.

Trubnikov jättis omajagu küsimusi vastamata. Näiteks selle kohta, millised plaanid tal Euroopa turul on, kuidas Euroopas tegutsemine tema kontserni mõjutab, ka ei tahtnud ta Euroopa ja Vene turgusid võrrelda. Vene meedias on Trubnikov tunnistanud, et Eestis tundis KAPO tema ja ta tegemiste vastu huvi – Trubnikov ei vastanud ka küsimustele selle kohta. Samuti ei tahtnud ta kommenteerida oma sõnu, et eestlased kardavad venelasi ja jättis paljastamata, milline läbisaamine on tal Vladimir Putiniga, keda avalikkuses kiidab.

Hetkel kuum