Sirje Rank • 25. veebruar 2016 kell 11:40

Slovakkia: sanktsioonid Venemaa vastu on nonsenss

Slovakkia peaminister Robert Fico  Foto: Scanpix/Reuters

Juulist Euroopa Liidu eesistujariigiks saava Slovakkia peaminister Robert Fico leiab, et Krimmi annekteerimise järel Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonid tuleb lõpetada ning Moskvaga ühiselt Ukraina olukorrale lahendus leida.

„Mida varem need tühistatakse, seda parem,“ ütles Fico intervjuus agentuurile Bloomberg, nimetades USA ja Euroopa Liidu sanktsioone Venemaa suhtes „nonsensiks“.

Sanktsioonid ei ole toonud Ukraina olukorras mingit muutust, ütles Fico.

„Lääneriikide ja Venemaa vahel on vaja leida kokkulepe, vastasel juhul ei saa Ukrainas kunagi stabiilsust olema,“ ütles ta. Ta viitas, et on märke, et üha enam inimesi soovib Ukrainast lahkuda, mis võib pärssida Euroopa pingutusi juba niigi teisest maailmasõjast arvates rängima pagulaskriisiga toimetulekul.

Kui Lähis-Ida, Aafrika ja Aasia sisserändajatele lisanduvad ka ukrainlased, siis ei kui ta ette, kuidas Euroopa sellises „piiramisrõngas“ toime tuleks,“ ütles Fico, kes taotleb 5. märtsil toimuvatel üldvalimistel tagasivalimist kolmandaks ametiajaks. Tema üks kampaanialoosungeid on lubadus migrandid riigist eemale hoida. Slovakkial on 98 km pikkune ühispiir Ukrainaga.

Fico lisab oma hääle nende hulka, kes soovivad sanktsioonide lõpetamist, et Venemaaga koostööd tehes Süüria sõjale lõpp teha ja nii ka pagulaskriisile leevendus leida. Kui sanktsioone üksmeelselt ei pikendada, siis lõpevad need juuli lõpus.

Muudest võimalikest suurematest probleemidest Slovakkia eesistumise ajal nimetas Fico brittide võimalikku otsust Euroopa Liidust lahkuda ning uut kriisi Kreekas.

Hetkel kuum