Äripäev • 4. märts 2016 kell 6:02

Ilves: Kreml näeb Euroopa rändekriisis mõjutusvahendit

Toomas Hendrik Ilves  Foto: Andres Haabu

President Toomas Hendrik Ilvese hinnangul ei kasuta Moskva Euroopa rändekriisi relvana, vaid tema arvates näeb Kreml seda pigem mõjutusvahendina, millega õhutada liikmesriikides euroskeptilisi meeleolusid.

ERRi uudisteportaal vahendab Toomas Hendrik Ilvese intervjuud CNN-ile, milles Ilves ütles, et Euroopa Liit oleks pidanud viis aastat tagasi toimunud Araabia kevade valguses mullu lahvatanud rändekriisi ette nägema. "Me oleksime pidanud juba aastate eest võtma vastu otsused, mis abil oleks saanud märkimisväärselt parandada Euroopa välispiiride kaitset," nentis Ilves.

"Kuid nüüd, mil kriis on juba kätte jõudnud, peaksid mõned väiksemad Euroopa Liidu riigid näitama üles suuremat solidaarsust selle lahendamisel," rõhutas president. Ilves tõdes, et Schengeni viisaruum on täna ohus, sest Euroopas kehtestatud ajutised kontrollid sisepiiridel võivad muutuda alalisteks.

"Euroopa maksumaksjad võivad järgmise sammuna küsida neilt liikmesriikidelt, kes on täielikult keeldnud pagulaskriisi lahendamises osalemisest, miks meie peaksime andma teile läbi struktuurfondide toetusi," leidis Ilves.

Presidendi sõnul on ka Brexit üks ohumärk Euroopa Liidu lagunemisest, vahendas ERRi uudisteportaal.

Ilvese sõnul teeb talle Kremli käitumise juures kõige rohkem muret, et Moskva on astunud üle pärast teist maailmasõda valitsenud rahuprintsiibist ehk sellest, et ükski Euroopa riik ei annekteeri naaberriigi territooriumit. "Sellepärast toetame Venemaa vastaste majandussanktsioonide püsimist kuni Krimmi poolsaart, mille annekteerimine oli põhimõtteliselt 1938. aastal toimunud Austria Anschlussi kordamine, pole vabastatud," rõhutas Ilves.

Hetkel kuum