Äripäev • 16. märts 2016 kell 8:45

Ilves: maksupoliitika muutmist ei peaks kartma

Toomas Hendrik Ilves  Foto: Andres Haabu

„Võib-olla tuleb koos haldusreformiga ümber kirjutada ka mõni maksupoliitika peatükk. Ärgem kartkem neid ideesid," ütles president Toomas Hendrik Ilves linnade ja valdade päeva avamiskõnes.

President Ilvese sõnul tuleb ausalt tunnistada, et uus halduskorraldus ei paneks uutes suuremates vallakeskustes kerkima uusi teatreid, haiglaid ja spordihalle ning on paratamatu, et suuremate keskuste ja ääremaa erinevused jäävad paljuski alles.

Riigipea kutsus otsustajaid olema ettevaatavalt julged uute omavalitsuste tulubaasi kujundamisel, mis tähendab ka senistest dogmadest lahti laskmist: „Võib-olla tuleb koos haldusreformiga ümber kirjutada ka mõned maksupoliitika peatükid. Ärgem kartkem neidki ideesid.“

"Kui on tööd, siis elu kestab,“ ütles riigipea. „Mistahes reformil või muul ümberkorraldusel on mõte vaid siis, kui selle tulemusel läheb elu Eestis edukamaks. Kui tuleb juurde turvatunnet, eelkõige just selle sõna sotsiaalses tähenduses.“

Lisaks peaks valitsus Ilvese sõnul märkama kaasaegse andmeside kättesaadavuse muret. „Kiire internet pole veel kõikjale jõudnud ja lairiba ühendusele ligipääs on endiselt maal lahendamata."

President Ilves ütles, et on tegemata haldusreformi oma üheksa ametiaja jooksul pidanud meie saamatuse üheks musternäiteks. Nüüd aga tuleb silmas pidada, et selle siht ei oleks mitte rahaline kokkuhoid, vaid omavalitsus, kuhu inimesed jäävad ja kuhu tööandjal tasub investeerida.Riigipea sõnul ei teeks talle haldusreformi puhul miski rohkem rõõmu kui võimalus kuulutada veel oma ametiajal haldusreformi seadus välja.

Hetkel kuum