Pille Ivask • 18 märts 2016

Missugustes riikides on praegu kinnisvarabuum?

Kinnisvarahinnad Hiinas kasvavad tagasihoidlikult  Foto: epa

Uuringufirma Knight Frank analüüsis 55 riigi kinnisvaraturgu, millest selgus, et ühes riigis on kinnisvarahinnad aastaga kerkinud 12,4 protsenti, mida on neli korda rohkem kui globaalne keskmine ehk 3 protsenti.

See riik, kus on praegu suurim kinnisvarabuum, on Austraalia, vahendab CNBC. Austraalia ja Uus-Meremaa kinnisvara on Knight Franki uuringu kohaselt sissetulekuga võrreldes praegu maailmas kõige kallim.

Raporti järgi on Aasia riikides kinnisvarahinnad hoo maha võtnud, kasvades möödunud aastal keskmiselt vaid 1,9 protsenti. Hongkongi kinnisvarahinnad, mis on olnud üldjuhul alati maailma ühed kallimad, kasvasid möödunud aastal 7 protsendi jagu. 2014. aastal oli sama näitaja olnud 17 protsenti. Kasvutempo on vähenenud, kuna pakkumine on suurenenud, samas on olukord Hiinas väga muutlik ning kardetakse intressimäärade tõusu. Hiina kinnisvarahinnad kerkisid möödunud aastal vaid marginaalse 0,4 protsendi jagu.

Riikide arvestuses kerkisid möödunud aastal kõige kiiremini Türgi kinnisvarahinnad, tervelt 18 protsendi võrra. „Üha rohkem nähakse, et Türgi on Lähis-Ida investorite jaoks turvaline paik, kuhu investeerida. Türgi toob kokku ida ja lääne, samuti kasvab riigi elanikkonna arvukus kiiresti,“ kirjutati raportis.

Knight Franki uuringu kohaselt kukkusid hinnad enim Ukrainas ning Kreekas, vastavalt 12 protsenti ja 5 protsenti.

Euroopa kinnisvarahinnad kasvasid keskmiselt 3,7 protsendi võrra, samas asub Euroopas praegu maailma viiest kõige kallima kinnisvaraga riigist kaks, nimelt Belgia ja Prantsusmaa. Euroopa riikidest on sissetulekuid silmas pidades kõige taskukohasem kinnisvara aga Saksamaal ja Iirimaal.

Hetkel kuum