Ave Lepik • 28. märts 2016 kell 7:03

Rostovi lennukatastroofi põhjustas pilootide tüli

Doni-äärse Rostovi lennukatastroofis hukkus 55 reisijat ja 7 meeskonnaliiget.  Foto: epa

Pärast Doni-äärses Rostovis allakukkunud Boeing 737-800 musta kasti salvestuste läbikuulamist on ekspertidel teada, et katastroofi põhjustas pilootide viga.

Lennu viimastel minutitel puhkes pilootide vahel konflikt, sest nad ei jõudnud kokkuleppele, kuidas lennukit keerulisest olukorrast välja tuua, kirjutab Vene majandusleht Kommersant.

Piloodid olid üritanud lennukit maandada juba kaks korda, kuid meeskond oli raskete ilmastikuolude tõttu sunnitud sellest loobuma. Mõlemad maandumiskatsed tehti automaatrežiimil ja kummalgi korral segas tugev tuul, mis pidevalt suunda muutis. Tuule tõttu ei suutnud automaatika hoida lennukit etteantud trajektooril.

Siis otsustati maandada lennuk käsirežiimil. 270 meetri kõrgusel ja 6 km kaugusel maandumisraja algusest aga vajutas üks lenduritest ootamatult nuppu TOGA – Take off. Go around, andes seega meeskonnale käsu minna uuele ringile ning võttes juhtimise enda kätte.

Ekspertide hinnangul oli see liigutus saatuslik: piloot ei arvestanud Boeing 737 eripäraga üleminekul maandumisrežiimilt kõrguse võtmise režiimile - sellistes tingimustes automaatikalt käsijuhtimisele, kui lendur tõmbab juhtkangi enda poole, hakkab lennuk järsult üles sööstma.

Lennuki selline kontrollimatu manööver tuli pilootidele ilmselt üllatusena – kas väsimuse või vähese kogemuse tõttu, kirjutab väljaanne. Siis puhkeski piloodikabiinis konflikt. Juhtimise üle võtnud piloot, jätkates tõusu, üritas koguda kiirust, suurendades mootorite töörežiimi. Tema paarimees leidis, et ennekõike tuleb saada lennuki nina horisontaali ja karjus kolleegile: „Pea! Kuhu? Seis! Seis!“, püüdes samal ajal peatada kõrgusevõtmist, tõugates juhtkangi endast eemale.

Vastakate juhtimissignaalide tõttu sööstis lennuk 45kraadise nurga all kiirusega 325 km tunnis vastu maapinda. Viimased sekundid enne kokkupõrget mõlemad piloodid lihtsalt röökisid õudusest ja meeleheitest, vahendas Kommersant.

Kuna pilootide hääled on musta kasti salvestusel väga sarnased, siis pole eksperdid veel tuvastanud, kumb piloot saatusliku vea tegi.

Dubaist lennanud Boeing 737-800 kukkus 19. märtsi öösel Doni-äärse Rostovi rahvusvahelises lennujaamas maandumiskatsel alla. Esialgsetel teadetel ei suutnud lennuk esimesel korral maanduda ning läks teisele ringile, seejärel kolmandale. Umbes 900 meetri kõrgusel kiirusel üle 400 km tunnis vajus lennuk kreeni ja sööstis peaaegu vertikaalselt lennuraja kõrvale vastu maad.

Katastroofis hukkus 62 inimest, kellest 45 olid venemaalased.

Hetkel kuum