• OMX Baltic−0,06%269,85
  • OMX Riga0,03%867,91
  • OMX Tallinn−0,05%1 710,42
  • OMX Vilnius0,05%1 055,53
  • S&P 5000,82%6 084,19
  • DOW 30−0,22%44 148,56
  • Nasdaq 1,77%20 034,9
  • FTSE 1000,26%8 301,62
  • Nikkei 2250,01%39 372,23
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,95
  • GBP/EUR0,00%1,21
  • EUR/RUB0,00%110,79
  • OMX Baltic−0,06%269,85
  • OMX Riga0,03%867,91
  • OMX Tallinn−0,05%1 710,42
  • OMX Vilnius0,05%1 055,53
  • S&P 5000,82%6 084,19
  • DOW 30−0,22%44 148,56
  • Nasdaq 1,77%20 034,9
  • FTSE 1000,26%8 301,62
  • Nikkei 2250,01%39 372,23
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,95
  • GBP/EUR0,00%1,21
  • EUR/RUB0,00%110,79
  • 31.03.16, 13:45
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranitest: Midagi enamat kui hipsteripesa

Tartu kulinaarne maastik sai oma esimese tööstusrestorani. Vana aparaaditehase mahajäetud hoones tegutseb nüüd restoran Aparaat.
Tööstusrestoranid on nüüd pead tõstmas ka Tartus.
  • Tööstusrestoranid on nüüd pead tõstmas ka Tartus. Foto: Raul Mee
Maitseelamus
Aparaat
24 p (30 võimalikust) Toit ja jook: 9 Teenindus: 7Interjöör: 8
Aadress: Kastani 42, TartuTelefon: 510 32 94Avatud E-N 12-23, R-L 12-01, P 12-18Põhiroogade hinnad: 4-11,50 eurot
Eelmisi Äripäeva restoraniteste loe www.aripaev.ee/restoranitest
Viimaste aastate tormiline areng tundus Tartu söögikohtadest justkui mööda minevat. Tallinnas nagunii, aga ka Pärnus ja Haapsalus on palju põnevaid uustulnukaid, kuid mitte Tartus. Nüüd on Tartu aga spurtinud ja korraga kahe väga omanäolise kohaga üllatanud. Umb Rohust oli juttu mõni nädal tagasi. Nimele vaatamata on see ikkagi kultiveeritud kesklinnakoht, Aparaat on temaga võrreldes tublisti metsikum.
Menukas kohtumispaik
Tartlased saavad ise vaatama minna, millises industriaalses keskkonnas Aparaadi kulinaarsed õied lokkavad, tallinlaste jaoks on kohane võrdlus varajase F-hoone või Sesooniga. Aparaaditehase õu ise on nagu Telliskivi loomelinnak oma algusaastatel, kui seal lehvinud vaba loov vaim polnud veel äriliste ettevõtmiste eest koomale tõmmanud. Enamgi veel – aparaaditehase õu on kompaktsem kui Telliskivi, seega mõjub sealne tööstusmaastik veelgi jõulisemalt kui Tallinna oma.
Kangialune, millest õue pääseb, on nii väike, et õiget kohta annab otsida. Kogu kunagise aparaaditehase õu on natuke kui salaseltsi oma, mida mittehipsteritest tartlased alles avastavad. ­Hipsterid aga on kohal, nii et õhtuti on sinna lausa raske vaba lauda leida.Tegelikult pole Aparaat sugugi mitte ainult hipsteripesa. Keset nädalat, kolmapäeva õhtul, oli Aparaat elu täis, vaid paar väikest lauda olid tühjad. Kui ettekandjalt küsisin, kas alati nii palju rahvast on, vastas ta, et praegu on veel vähe, tavaliselt on palju rohkem inimesi. Oli vanu, oli noori, oli lastega peresid ja üks suurem seltskond midagi tähistamas.
Esimese tutvuse tegin lõunasel ajal. Päevapakkumiseks olnud kikerhernekotletid ja grillitud baklažaan olid igati korralik kõhutäide. Baklažaani pakutakse üldse vähestes kohtades, Aparaadis tundub see aga menukas olevat. Taimetoidule pööratakse seal üldse keskmisest suuremat tähelepanu, taimeroogasid on nii lõuna- kui ka põhi­menüüs, põhimenüüs lisaks veel ka munata, laktoosita ja gluteenita roogasid.
Maitseküllane taimetoit
Aparaadi menüü on suhteliselt lühike, aga põnev. Stiilinäiteks mõni eelroog: oapasteet pohlamoosi ja röstitud saiaga, heeringafilee peedijäätise ja pošeeritud munaga ja tumeda õllega marineeritud veise-carpaccio ja soe kinoa-läätsesalat. On taime, on nutikal moel välja mängitud kala, on klassikalist liha, millele väikse vimkaga lähenetud, on kohalikku, on eksootikat.
Mulle tundub, et Aparaadi köögis võib olla nii mõnigi taimetoitlasest kokk. Selliseks arvamuseks ei anna põhjust taimetoitude olemasolu. Arvan seda sellepärast, et just taimetoitlased oskavad praegusest mitte kõige paremas seisundis olevast köögiviljast parima välja võluda. Kinoasalati köögiviljad olid mõnusalt krõmpsud, talleliha lisandiks olnud soe köögivili maitses eriliselt hästi, ja kikerhernekotletidki olid tublisti üle keskmise. Aparaat, ega ma ei eksi?
Magustoitu alguses ei tahtnudki, aga ettekandja oskas oma maja hiti, külma sinihallitusjuustukoogi nii isuäratavaks rääkida, et ei suutnud vastu panna. Ei kahetse, tegemist on meeldejääva maiusega. Ja meeldejääva ettekandjaga.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 11.12.24, 10:55
Kuidas poliitikud ja keskpankurid on viinud meid kuristiku äärele
15 aastat kestnud keskpankade rahapoliitika tagajärjel ei ole meil enam vabu kapitaliturge ning kogu globaalne majanduskasv tuleneb võlakoorma suurenemisest, mitte tootlikkuse kasvust. See jätkusuutmatu kasv lõpeb peagi väga suure kollapsiga, kirjutab Soome majandusteadlane Tuomas Malinen.

Äripäeva TOPid

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele