Äripäev • 4. aprill 2016 kell 13:17

Panama lekkinud bürool oli kontor ka Riias

Panama adovkaadifirmal Mossack Fonseca oli kontor ka Riias.  Foto: epa

Ülemaailmse lekkeskandaali sattunud Panama adovkaadifirmal Mossack Fonseca oli veel eelmisel aastal kontor ka Riias, kirjutas Läti rahvusringhääling.

Jõukatele klientidele maksuvabade firmadega seoses teenuseid pakkunud Riia kontor avati 2009. aastal ja see tegutses koostöös teise Briti firmaga, RM Group, mis keskendus samuti offshore-tehingutele. 2010. aastal saadetud pressiteates kuulutas RM Group Mossack Fonseca, et loodab Riiast head ärikeskkonda.

Läti ettevõtlusregistri andmeil pani Mossack Fonseca oma Riia kontori kinni mullu detsembris, kuus aastat pärast tegutsemise algust.

Kuigi kontor töötas ühise nime all, registreeriti 2009. aastal kumbki firma Lätis eraldi. Mõlemal firmal oli sama omanik, Briti kodanik Emmanuel „Manny“ Cohen, keda teatakse kui laialdaste huvidega inimest, näiteks on ta Briti bobikoondise turundusdirektor ning tema RM Group on meeskonna sponsor.

Riia kontori avamisel oli kohal Panama suursaadik Chris Solingen, kes on ka Mossack Fonseca Panama partner, teatas Läti rahvusringhääling. Paraku ei osutunud Läti ärimaastik Cohenile siiski sõbralikuks: 2010. aasta majandusaruande põhjal lõppes aasta 50 000eurose kahjumiga.

Riias tegutsemise ajal olid RM Group Mossack Fonseca kohalikud esindajad Sandis Bertins ja Vladislav Borovik sagedased külalised Briti kaubanduskoja üritustel. Bertins, kes oli kummaski firmas aktsionär ning juhtis ettevõtte ärisuunda, on praegu palgal firmas Linked Offshore, millel on kontor Londonis, Riias ja Hongkongis.

„Kulutage vähem raha maksudele ja hoidke oma identiteet anonüümsena. Säilitage oma vara piirkonnas, kus ei tunnustata rahvusvahelisi kokkuleppeid,“ kuulutab Linked Offshore koduleht. Iroonilise detailina on lehel link Läti maksuameti kodulehele.

Teine RM Group Mossack Fonseca Läti juht Borovik töötab nüüd rahvusvaheliste maksete süsteemis Wallet One ja QR Pay. Mullu detsembris andis Läti finantsinspektsioon QR Pay’le tegutsemisloa. Kumbki mees ei soovinud Mossack Fonseca skandaaliga seoses täna kommentaare anda.

Mis aga puudutab RM Groupi saatust Lätis, siis vahetas ettevõte aadressi, kolides esinduslikult Elizabetesi tänavalt tagasihoidlikku Ziepniekkalnsi mikrorajooni, autoremonditöökoja naabriks. Teoreetiliselt tegutseb RM Group tänini, kuigi peatas veebruaris majandustegevuse.

Läti rahvusringhääling märgib, et pole põhjust arvata, nagu RM Group (Baltics) või Mossack Fonseca oleksid ajanud Lätis illegaalset äri, ja lisab, et offshore’i kaudu äri ajada pole ebaseaduslik, kuid Läti ühiskond soovib teada, milliste läti poliitikute ja tuntud tegelaste nimed on selles Panama advokaadibüroost lekitatud dokumendis.

Eile lekkis Panama advokaadibüroo Mossack Fonsecast info poliitikute ja tuntud tegelaste kohta, keda büroo on aidanud maksudest kõrvale hoiduda ja peita nende varasid. Lekitatud on umbes 11,5 miljonit salajast dokumenti, mis puudutavad 140 endist või praegu tegevat tipp-poliitikut. Panama firma on ähvardanud andmete paljastaja kohtusse anda.

Hetkel kuum