Ave Lepik • 5. aprill 2016 kell 11:04

Kreml: lääne ühiskonnas on putinofoobia batsill

Putini näoga kartul  Foto: Reuters/Scanpix

„Nagu me mõistame, siis selles varastatud dokumentide massiivis Putini nime ei esine ja teda ei nimetata. Te olete ju minuga nõus, et offshore-arved on seaduslik nähtus. Ja selle kasutajad ei riku seadust," rääkis täna Putini pressiesindaja Dmitri Peskov.

"Offshore-arved, nagu te teate, pole meie majanduses keelatud. Aga mis puutub siia üldse Putin?“ lõpetas ajakirjanikega vestelnud Peskov küsimusega.

Kommenteerides küsimust, kas on ehtsad need dokumendid, milles väidetakse, et tema enda abikaasa, Venemaa iluuisutaja Tatjana Navka nimele on Briti Neitsisaartel registreeritud offshore-firma Carina Global Assets Ltd., vastas Peskov, et tal pole midagi öelda. „Arutada pole siin midagi, ma ei taha sellele aega kulutada, teda pole milleski süüdistatud ja mina ei süüdista teda milleski. Laimu avaldatakse liiga palju, aga aega on vähe,“ kostis Peskov.

Venemaa presidendi pressiesindaja ütles veel, et meedia keskendub üksnes Venemaale ja selle juhile. „Vaat just sellest me oleme rääkinud, putinofoobia batsillist, mis on lääne ühiskonnas,“ selgitas ta.

Eile teatas Kreml mastaapset offshore-firmade uurimist kommenteerides, et nende jaoks ei olnud ajakirjanike avaldatud nn Panama lekkedokumentides midagi uut.

Rahvusvaheline uuriva ajakirjanduse konsortsium ICIJ avaldas 3. aprillil materjalid maailma eliidi salaarvete kohta, millest selgub, et Putiniga arvatavalt seotud offshore-firmadesse on kanditud kaks miljardit dollarit. Veel märgitakse, et offshore-firmad on mitmel Venemaa duumasaadikul ja näiteks Tšetšeenia senaatoril Suleiman Geremejevil.

Hetkel kuum