Manipuleerimise meistriklass: Tere kirjutas võlausaldajate nimel endale toetuskirja

Tere võlausaldajad said eelmisel nädalal Oliver Kruuda firmalt enda nimel koostatud toetusavalduse.   Foto: Veiko Tõkmann

Eelmisel nädalal potsatas vähemalt kahe Tere võlausaldaja postkasti kiri, millele nad pidid ainult allkirja panema, et kinnitada oma osalust ühispöördumises saneerimiskava toetamisel.

Sellise kirja saatis võlausaldajatele Tere ise. Alla olid pandud juba piimaühistu EPIKO ja piimatootja OÜ Vändra advokaatide nimed, võlausaldajatel endil jäi dokumendile vaid allkiri panna. Kirjatükk kandis pealkirja „Ühispöördumine üleskutsena heas usus Tere AS saneerimiskava poolt hääletamisel“.

Oliver Kruuda jättis vastamata küsimustele selle kirja saatmise kohta. 

Nii EPIKO kui ka Vändra esindajad kinnitavad, et nemad pole sellist pöördumist koostanud ega kirjutanud sellele ka alla. Neile jäi ka arusaamatuks, kellele oli see pöördumine suunatud. Kirja päisesse olid pandud Nordea ja DNB Panga kontaktisikud.

Kõik keeldusid

„Paberist, mis kutsub üles toetama Tere saneerimiskava, distantseerime me end kohe,“ ütles EPIKO tegevjuht Üllas Hunt.

„See kiri tuli meile eelmisel nädalal justkui heaks kiitmiseks, et meie vist saadaksime selle pankadele edasi. Meie jurist teatas kohe Terele, et me ei toeta sellist asja ja pole selle koostamisega seotud. Sellega oli minul see kiri peast pühitud,“ lisas ta.

Hunt ei mäleta, et mõni pank oleks EPIKOga selle kirja pärast ühendust võtnud.

Ka Vändra OÜ juht Ilmar Teevet ütles, et on sellest pöördumisest küll kuulnud, aga tal pole sellega mingit pistmist. „Kui mingi selline pöördumine tuleb, siis tavaliselt tuleks ikka ise alla kirjutada, mitte lasta seda advokaadil teha. Mina pole sellele alla kirjutanud,“ lausus ta.

Võlausaldaja vastukäik

Selle Tere saneerimiskava poolt hääletama kutsuva pöördumise peale kirjutas OÜ Saimre juht ja omanik Toivo Teng võlausaldajatele vastupidise kirja, milles kutsus Tere pakutud saneerimiskavale vastu hääletama.

„Info saneerimise kohta on liikunud aga nii halvasti, et jäime sellega natuke hiljaks, enamik oli juba kirja teele pannud oma arvamusega saneerimiskavast,“ rääkis Teng.  

"Meie sõnum oligi, et kogu aeg on hirmutatud pankrotiga, aga tegelikult on peale pankroti ja saneerimise ka kolmas võimalus – uusi omanikke on tiirelnud piisavalt. Neid ei ole soovitud lihtsalt tõsiselt võtta. Peale müügi teisi häid lahendusi ei olegi," lisas ta.

Hetkel kuum