Äripäev • 15 aprill 2016

Mida toob kaasa uus tolliseadustik?

Eesti maksu- ja tolliametnik.  Foto: Eiko Kink

Mais rakendub Euroopa Liidu tolliseadustik, mis ühtlustab järk-järgult tollitoimingud liidu sees, et ettevõtjaid koheldaks kõikjal liidus võrdselt ja asjaajamine muutuks paberivabaks.

„Lisaks ühtlustamisele ja lihtsustamisele muudab tolliseadustik ettevõtja jaoks ka praeguseid tollitoiminguid, et liikuda samm-sammult aastaks 2020 täismahus elektroonse tollivormistuseni,“ selgitas rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov.

Ettevõtjaid enim puudutavad muudatused käivad tollitagatiste regulatsiooni, teatud tolliprotseduuride ja siseriiklike lihtsustuste kadumise kohta. Näiteks pikeneb ajutise ladustamise tähtaeg 20 päevalt 90 päevale, tolliväärtuse deklaratsiooni lävi tõuseb varasema 10 000 euro asemel 20 000 eurole ning kauba tollistaatust tõendava äridokumendi kinnitamise lävi tõuseb 10 000 eurolt 15 000 eurole.

Ettevõtjaid, kellel on kõrge usaldusväärsuse tunnustusena volitatud ettevõtja (AEO) sertifikaat, hakatakse soodsamalt kohtlema nii erilubade taotlemisel kui ka tollitoimingutes, samuti nõutakse neilt väiksemaid tagatisi või vabastatakse üldse tagatise esitamisest. Nii on keskse tollivormistuse luba, mis võimaldab kaupade deklareerimist viisil, kus kaup asub teises liikmesriigis, kättesaadav ainult AEOdele.

Ettevõtjad, kes kasutasid varem võimalust kaupade veoks sisenemisdeklaratsiooniga, töötlesid kaupu muul kui seestöötlemise protseduuril või ladustasid kaupu II tüüpi vabatsoonis, peavad leidma neile toimingutele alternatiivi, näiteks sisenemisdeklaratsiooni kasutamise asemel rakendama transiidiprotseduuri.

Rohkem infot ELi uue tolliseadustiku kohta leiab maksu- ja tolliameti kodulehelt.

Hetkel kuum