Kaisa Gabral • 20. aprill 2016 kell 8:45

Reformierakond ei kavatse Nordeat hüljata

Eesti parteidest kasutab Nordea panga teenuseid Reformierakond.  Foto: Andres Haabu

Erinevalt Soomest, kus suuremad erakonnad otsustasid Panamas "rikaste raha peitnud" Nordeaga koostöö lõpetada, ei näe Eesti võimupartei Reformierakond Nordea panga kliendina jätkamises probleemi.

Reformierakond teatas kommunikatsioonijuhi vahendusel, et nemad ei näe probleemi olla seotud pangaga, mis on optimeerinud makse ja kasutanud maksuparadiisides variisikuid.

“Reformierakonnal on arvelduskonto peaaegu kõigis Eesti suurimates pankades, sh Nordeas, ning seni ei ole põhjust ühegi pangaga suhteid lõpetada,“ kommenteeris reformi kommunikatsioonijuht Silver Pukk.

IRLi kommunikatsiooninõuniku Ingrid Mühlingi sõnul nemad Nordea panka ei kasuta. „Kasutame SEB ja Swedbanki teenuseid, Nordeaga meil kokkupuudet pole,“ märkis Mühling.

Keskerakond tervitab Soome poliitikute otsust

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul ei kasuta nende erakond Nordea panga teenuseid. „See, et Soome erakonnad otsustavad järjest toetada kodumaisel kapitalil põhinevaid pankasid, on tervitatav,“ märkis Toobal. Ta lisas, et kindlasti annab Nordea teenustest loobumine Soome ühiskonnale teatava signaali seoses maksuparadiisidega. „Kuid isegi tähtsamaks peame üleskutset toetada kodumaist pangandust ja kapitali. See samm aitab tugevdada Soome majandust moraalselt, ja loodetavasti ka reaalselt,“ lisabsToobal.

Äripäev kirjutas esimest korda kolm aastat tagasi Keskerakonna liidri Edgar Savisaare Šveitsi salakontost. Eest prokuratuuri ja kaitsepolitsei kahtlustuste kohaselt varjab Saivsaar Šveitsi pangas korruptiivsel teel saadud vara.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Inara Luigas märkis, et nende erakonnal pole Nordea pangas kontot ega lepinguid ja see teema pole neil seetõttu päevakorral. „Soome erakondade otsuse kohta tuleb neilt endilt küsida. Mis puudutab aga Panama leket, siis siin tuleb õiguskaitseorganitel lasta tööd teha ning otsuseid langetada,“ vastas Luigas küsimusele, kas ta hindab Soome kolleegide otsust Nordeas kontod sulgeda õigeks.

Soomlaste järsud sammud

Soome valitsusliitu kuuluv Põlissoomlased otsustas möödunud nädalal sulgeda oma Nordea konto, sama otsustasid ka opositsioonis olevad sotsid ja Vasakliit ning transporditöötajate ametiühing.

Põlissoomlaste sekretär Riikka Slunga-Poutsalo kommenteeris läinud reedel, et partei siseringis arutati varemgi pangavahetust ja kodumaiste pankade toetamist, kuid nüüd sai Panama infolekkest viimne piisk, et lõpetada Nordeaga suhted.

Panama õigusfirmast Mossack Fonseca lekkinud dokumendid tõendavad, et Nordea finantskontsern on oma klientide firmasid registreerinud maksuparadiisidesse ning pannud neid firmasid juhtima variisikud. Soome rahvusringhäälingu Yle valduses saladokumendid viitavad, et firmade tegelikud omanikud on Balti- ja Põhjamaade jõukad eraisikud.

Nordea Luxemburgi üksus on aastail 2004-2014 registreerinud oma klientidele ligi 400 maksuparadiisifirmat.

Hetkel kuum