Jaga lugu:

Saudi Araabia lükke tagamaad

Foto: EPA

Saudi Araabia otsust asendada oma kunagine mõjukas naftaminister nähakse kui riigi kroonprintsi Mohammed bin Salmani pingutust oma võimu kindlustada ja jätkata lahingut turgude üle oma regionaalse rivaali Iraaniga.

Saudi Araabia teatas laupäeval oma kauaaegse naftaministri Ali al-Naimi, kes on positsioonil olnud alates 1995. aastast, asendamisest riikliku naftafirma Aramco juhi Khalid al-Falihiga. Samm ei olnud aga kaugeltki mitte ootamatu, kuna al-Naimi on kaotanud oma autoriteedi. Seda võis eelkõige märgata Doha kohtumisel, kus ei saavutatud kokkulepet naftahindade külmutamise kohta. Kuigi esialgu oli Saudi Araabia viidanud kokkuleppe toetamisele, sekkus viimasel hetkel prints Mohammed bin Salman, kes ei nõustunud ilma Iraani koostööta kokkulepet sõlmima.

Analüütikud usuvad, et Saudi Araabia võimuvahetus ei ole ainult strateegia, et säilitada nafta turuosa ja seada surve alla OPECisse mittekuuluvad naftatootjad, vaid see on seotud võimuvõitlusega Saudi kuningaperekonnas ning pingeliste suhetega Iraaniga. RBC Capital Marketsi toorainetestrateegia globaalse juhi Helima Crofti sõnul võib muutusi vaadata kui osa Mohammad bin Salmani katsest oma võimu kinnistada.

“Khalid al-Falih on võimekas tehnokraat, kuid tal puudub iseseisev autoriteet. Mohammad bin Salmani eesmärk on eekõige säilitada turuosa Iraani ees ja mitte nii väga naftahindade kasv." Croft märkis, et Saudi Araabia püüab aktiivselt rakendada strateegiat, mille eesmärk on survestada riigi regionaalset rivaali Iraani. Iraan aga püüab oma naftatoodangut suurendada eesmärgiga taastada oma naftatööstus pärast aastatepikkuseid sanktsioone.

Täna hommikul rallisid naftaturud ligi 2%. Suur osa rallist oli siiki põhjustatud Kanada metsatulekahjudest, mis on peatanud piirkonna naftatootmise.

Jaga lugu:
Hetkel kuum