Äripäev • 14. mai 2016 kell 6:00

Nädal graafikutes: Panama leke ja filminduse kullamäed

Bollywoodi näitleja teeb reklaami oma uuele filmile.  Foto: EPA

Selle nädala põnevamad graafikud heidavad pilgu Paldiski Sadama juhtide offshore-firmade rägastikule ja filmitööstuse rahaveskitele.

Paldiski Sadamate juhtide eksootilised firmad

Paldiski Põhjasadamas toimetava Paldiski Sadamate ASi omanik või omanikud on aastaid peitunud Hollandi Antillide ettevõtte taha, kuid nüüd tuli Panama lekkest välja veel mitu offshore-firmat, mis näitavad nende sidemeid sadamajuhtidega.

Eesti Teed teeb erafirmade elu kibedaks

Neli aastat tagasi oli Eesti Teede loomise mõte aru saada, millised on mõistlikud teehooldehinnad, kuid selle asemel on riigifirma tunginud erafirmade pärusmaale. Nordeconi juhatuse esimehe Jaano Vinki hinnangul on Eesti Teed avalikes hangetes konkureerides selgelt paremal stardipositsioonil. Ta peab silmas hooldelepinguid, mille on Eesti Teed konkursiväliselt saanud maanteeametilt viies piirkonnas: Lääne-Virumaal, Võrumaal, Tartumaal, Saaremaal ja Pärnumaal. 

Filminduse kullamäed ootavad investoreid

Maailma esimese filmi valmimisest täitus mullu 120 aastat, kuid investorid ei pea pelgama, et tööstuse parimad päevad on möödas. Vastupidi, ootavad uued turud ja uudsed võimalused. Põhja-Ameerika koos Euroopaga on küllastunud turg, samas kui Indias ja Hiinas on tohutult potentsiaali, seda nii kinokülastajate arvu kui ka võimaliku teenitava raha mõttes.

Tankimine liigub Eestist välja

Ligi pooled transpordifirmadest tangivad oma autosid Eestist väljaspool, selgus TNS Emori uuringust, mida tutvustati kütuseturu aastakonverentsil. 

Eesti suure aktsiisitõusu tõttu eelistavad ettevõtted tankida Lätis ja Poolas.

Hetkel kuum