7 viisi, kuidas kinnisvara mõjutab käivet ja kasumit

Büroohoone Tallinnas Lõõtsa tänaval.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160607/NEWS/160529724/AR/0/AR-160529724.jpg

Tihti on ettevõtted probleemi ees, kuidas oma kinnisvara võimalikult tõhusalt firma heaks tööle panna.

Äripäeva Finantsjuhtimise käsiraamatu peatoimetaja Villu Zirnask annab nõu, kuidas ettevõttele kuuluv kinnisvara kasumi ja käibe heaks võimalikult hästi tööle panna, kui ettevõtte põhitegevus on midagi muud kui kinnisvara arendamine.

Ligikaudu 40% põhivarainvesteeringutest teevad Eesti ettevõtted kinnisvarasse. Ehitiste soetamisse on 2010. aastatel investeeritud 200–300 miljonit eurot aastas, peaaegu sama palju ka maa soetamisse ning miljardi euro suurusjärgus ehitamisse ja renoveerimisse.

Kinnisvarainvesteeringuid oli 2014. aasta seisuga ettevõtetel, millel on vähemalt 20 töötajat, bilansis peaaegu 600 miljoni euro väärtuses. Lisaks on palju kinnisvara kirjas materiaalse põhivara all, mida oli 2014. aasta seisuga jääkmaksumuses kokku üle 12 miljardi euro.

Mida varaga teha?

Tavaliselt pööravad ettevõtted kõige enam tähelepanu kinnisvaraga seotud kuludele (nende vähendamisele). Osa pöörab tähelepanu ka kinnisvara all olevale kapitalile (selle minimeerimisele).

Aga need ei ole ainsad võimalused. Kinnisvaraökonomistid arvavad, et paljudele ettevõtetele oleks kasu terviklikust kinnisvara juhtimise strateegiast. See hõlmab enamat kui ainult ostu rahastamise küsimused ning ehitiste hooldamine ja korrashoid.

Teemat põhjalikult uurinud Soome kinnisvaraökonomisti ja -konsultandi Anna-Liisa Lindholmi arvates on ettevõttel oma kinnisvara targa juhtimise kaudu – lisaks kinnisvarakulude vähendamisele ja kinnisvara väärtuse tõstmisele – võimalik suurendada ka ettevõtte tootlikkust ja paindlikkust, tõsta nii klientide kui ka töötajate rahulolu, suurendada innovatsiooni, toetada müüki ja turundust.

 

Kuidas kinnisvarast võimalikult palju tulu teenida?

Loe pikemalt Äripäeva finantsjuhtimise käsiraamatust

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. June 2016, 10:55
Otsi:

Ava täpsem otsing