Kadri Põlendik • 30. juuni 2016 kell 13:52

8 utoopilist lubadust Brexiti kampaanias

Brexiti üks häälekamaid toetjaid, konservatiivide partei liige ja Londoni endine linnapea Boris Johnson lahkumiskampaania tuuril.  Foto: EPA

Seltskond briti poliitikuid nägi kõvasti vaeva, et veenda suuremat osa Suurbritannia elanikest Brexiti poolt hääletama, lubades liidust lahkumise järel pudrujõgesid ja piimamägesid.

Nädal tagasi referendumil Euroopa Liidust lahkumist eelistanud britid lõid oma otsusega maailmamajanduse pea peale. Nael kukkus rekordiliselt, kuld rallis, turgudel toimus kaos, enim kannatasid pankade aktsiad.

Lahkumiskampaania eestvedajad, briti poliitikud Boris Johnson ja Michael Gove lubasid valijatele kardinaalseid muutusi Suurbritannias, kui rahvas hääletab liidust lahkumise poolt. Paraku on selgunud kibe tõde, et paljud lubadused ei täitu nii pea.

The Independent pani kokku kõige pöörasemate lubaduste tegeliku seisu.

1. Immigratsiooni tase ei lange.

Immigrantide voolu pidurdumisest rääkides ei maininud mitte keegi lahkumiskampaania kõneisikutest kordagi konkreetseid numbreid. Konservatiiv Dan Hannan ütles juba vahetult pärast referendumit, et inimesed, kes loodavad, et sisseränne kahaneb, ilmselt pettuvad.

2. Riiklik terviseamet ei saa juurde 100 miljonit naela nädalas.

Briti iseseisvuspartei juht Nigel Farage on juba teatanud, et lahkumiskampaania eestvedajad poleks pidanud seda väitma.

3. Suurbritannia ei saa jääda ühtsele siseturule.

Ühelgi riigil ei ole sellist kokkulepet. Nii Prantsusmaa kui ka Saksamaa on väljendanud äärmiselt selgelt, et Suurbritannia ei saa ära kasutada vabakaubanduspiirkonda sinna sentigi panustamata, nagu lahkumise pooldajad on väitnud.

4. Ühendkuningriik ei saa oma suveräänsust tagasi.

Suurbritannia saab uue peaministri ilmselt sügisel, kui toimub konservatiivide partei kongress. Valik toimub kahe nime vahel, mis tulevad parlamendi liikmetelt. Liider, keda rahvas ei ole valinud, võib jääda igasuguse vastupanuta kabinetti juhtima järgnevaks kolmeks aastaks, kuni toimuvad korralised valimised.

Peale selle on Ühendkuningriigi parlamendi üks osa endiselt lordide koda, mille liikmed on ametisse määratud, mitte valitud.

5. Britid ei säästa 350 miljonit naela nädalas.

Lahkumise pooldajad väitsid, et Suurbritannia annab Euroopa Liidule 350 miljonit naela nädalas. Kuigi see väide lasti kohe täielikult sõelapõhjaks, ei takistanud see Brexiti-meelsetel hoida seda lauset oma kampaaniabussil.

Lahkumiskampaania buss, millel seisab kiri: Me saadame ELile 350 miljonit naela nädalas, rahastame selle asemel oma NHSI (riiklikku terviseametit - toim). Hääleta lahkumise poolt. Võtame kontrolli enda kätte tagasi.  Foto: EPA

6. Suurbritannia kaotab liidrikoha maailma teaduses ja arenduses.

Riigi investeeringud teadusesse ja ülikoolidesse on pärast majanduslangust kokku kuivanud, samas kui Euroopa Liit andis brittidele aastatel 2007-2013 seitse miljardit naela üksnes teaduse rahastamiseks.

7. Energiaarvetelt ei tule 2 miljardi naela suurust säästu.

Lahkumiskampaania vedajad lubasid, et liidust välja astumise järel saab majapidamiste energiaarvetelt kaotada käibemaksu. Kuigi see on võimalik, ei säästa see tegelikult raha, sest suurem osa Suurbritannia energiast on imporditud. Naela kukkumise tõttu kerkib inflatsioon, mis tähendab, et import, sh kodus kuluv energia, muutub kuni 12% kallimaks.

8. Suurbritannia ei muutu suuremaks.

Üleöö muutus maailma suuruselt viies majandus suuruselt kuuendaks. Riigi aktsiaturg on juba kaotanud rohkem kui 200 miljardit naela oma väärtusest ehk teisiti öeldes, oma 24 aasta panuse Euroopa Liitu.

Hetkel kuum