Brittide lahkumine ühtselt turult maksab 4% SKP-st

10. august 2016, 20:05
Suurbritannia lipp
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160810/NEWS/160819961/AR/0/AR-160819961.jpg

Suurbritannia üks juhtivaid uurimisinstituute teatas, et ühtselt turult lahkumine tähendab seda, et britid kaotavad 4 protsenti SKP-st, vahendab CNBC.

Euroopa ühtne turg annab ettevõtetele tavaliselt suurema vabaduse kui kaubanduslepped. See võimaldab toodetel ja teenustel riikide vahel vabalt liikuda. Lisaks sellele proovitakse vähendada regulatoorseid tõkkeid.

23. juunil hääletasid britid Euroopa Liidust lahkumise poolt ning ei ole veel teada, kas riik jääb ühtsele turule. Kui Suurbritannia liitub Euroopa Majanduspiirkonnaga, siis võimaldab see riigil kasutada peaaegu kõiki ühtse turu eeliseid. Samas peaks britid sellisel juhul tõenäoliselt leppima ka sellega, et neil tuleb Euroopa Liidu eelarvesse raha maksta. Lisaks sellele tuleb tagada inimeste vaba liikumine.

Fiskaaluuringute Instituudi (IFS) uues raportis on võrreldud seda, milline oleks mõju, kui Suurbritannia otsustab kaubanduse raamistikuks jätta Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) lepped.

„Ühtsele turule jäämine võib säästa sisemajanduse koguproduktist võrreldes WTO variandiga 4 protsenti – see on kahe aasta majanduskasv,“ teatati raportis.

Finantsteenused on Suurbritannia majanduse üks alustalasid. Uuring leidis, et ühtselt turult lahkumine kahjustaks finantssektorit tõsiselt – 2030. aastaks peaks selle suurus olema langenud 7 protsendi võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. August 2016, 20:05
Otsi:

Ava täpsem otsing