• OMX Baltic0,38%301,14
  • OMX Riga−0,08%892,22
  • OMX Tallinn0,64%2 081,9
  • OMX Vilnius0,46%1 207,99
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 100−0,36%8 791,11
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,82
  • OMX Baltic0,38%301,14
  • OMX Riga−0,08%892,22
  • OMX Tallinn0,64%2 081,9
  • OMX Vilnius0,46%1 207,99
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 100−0,36%8 791,11
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,82
  • 18.08.16, 14:03
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Soomes avati toidujäätmetest roogi pakkuv restoran

Helsingi kesklinna lähedal, endise Lapinlahti haiglakompleksi alal, avati Soome esimene restoran, kus valmistatakse roogi toidujäätmetest, kirjutas Yle.
Soomes avati toidujäätmetest roogi pakkuv restoran
  • Soomes avati toidujäätmetest roogi pakkuv restoran
  • Foto: Loopi koduleht
Projekti From Waste to Taste raames restorani avanud Johanna Kohvakka ütles, et neil on lepingud S-ryhmä ja Ruohonjuuri kauplusteketiga ning veel mõne kauplusega, mis tarnivad restoranile toiduaineid, mis muidu läheksid prügisse.
Kohvakka sõnul osalevad kauplused projektis suurima heameelega, sest tarbimistähtaja ületanud toiduained lähevad õige asja hüvanguks. Ka kaupluste jaoks on see kokkuhoid, sest nad ei pea maksma toidujäätmete veo eest biokütusetehastesse.
Loopis valmistavad toitu elukutselised kokad, aga ametis on ka noori, immigrante ja pikaaegseid töötuid, kirjutas Yle.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Projektis osalejaid innustab idee, et nende restoran võitleb ka kliima soojenemise vastu ja pakub lahendust toidujäätmete probleemile. Järgmisena on plaanis luua ka äpp, mis lihtsustaks tarbimisaja ületanud toiduainete tarbijani jõudmist.
Iga aasta visatakse Soome kauplustes ära 12-14 kilo toiduaineid inimese kohta ning enamasti on äravisatavad toiduained igati söömiskõlblikud.
Projekt From Waste to Taste sai toetust Euroopa Liidu sotsiaalfondist ning ühisrahastusega korjasid projekti vedajad kokku umbes 30 000 eurot.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 12 p 21 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele