Äripäev • 19. august 2016 kell 14:00

Ossinovski: haigekassa miinus aasta lõpuks 31 miljonit

Täna kogunes haigekassa nõukogu. Liikmed Oleg Ossinovski ja Tanel Ross.  Foto: Andres Haabu

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski nentis Postimehele haigekassa eelarve 33 miljoni euro suurust puudujääki kommenteerides, et tervishoiusüsteemi rahastamine vajab reformi ning sellest saavad kõik valitsuse liikmed aru.

Esimese poolaasta 33 mln euro vastu peaks aasta tulem moodustama 31 miljonit eurot ehk üle kolme korra oodatust kehvem.

Ministri sõnul prognoositakse langust ravimihüvitise ülekulu põhjustanud C-hepatiidi ravimi kasutusele ja ajutise töövõimetuse hüvitiste kulude kasvu pidurdumist.

Haigekassa nõukogu kinnitas tänasel koosolekul haigekassa järgmise 4 aasta ravikindlustuseelarve kulude ja nende katteallikate planeerimise põhimõtted, kirjutas Meditsiiniuudised.ee. Esimese lugemise läbis ka haigekassa 2017. aasta eelarve.

“Haigekassa nõukogu pidas vajalikuks järgnevate aastate raviteenuste kättesaadavuse säilitamise vähemalt senisel tasemel, millest tulenevalt tehti valitsusele ettepanek korrigeerida haigekassa finantspositsiooni. Ettepanek peab silmas ka käimas tervishoiutöötajate palgaläbirääkimisi, millel on ravikindlustuse eelarvele märkimisväärne mõju,” selgitas haigekassa nõukogu esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Haigekassa nõukogu ettepanekut arvestab valitsus järgmise aasta eelarve koostamisel, lõpliku otsuse langetab riigikogu.

"Haigekassa juhatus ja nõukogu peavad astuma vajalikud sammud, et haigekassa eelarve tasakaalu viia. Minu meelest saab siin peamine lahendus olla raviteenuste tõhusam pakkumine ja siin peab haigekassa tegema koostööd eelkõige sotsiaalministeeriumiga," leidis rahandusminister Sven Sester ERRi vahendusel.

„Praeguse teadmise järgi saab haigekassa järgmistel aastatel raha juurde, kuna sotsiaalmaksu tasutakse riigile edaspidi varasemast rohkem ning see laekub täies ulatuses haigekassale. Seda arvestades tahan teha valitsusele ettepaneku, et haigekassa eelarve oleks tasakaalus ja rahaline puudujääk kaoks," lisas ta.

Hetkel kuum