Ave Lepik • 20. september 2016 kell 9:30

Marine Le Peni parteile laenanud Vene pank läks pankrotti

Marine Le Pen lootis valimiskampaaniateks saada vene sõpradelt 27 miljonit eurot, kuid sai 9. Nüüd aga läks laenuandja pankrotti.  Foto: Scanpix/Reuters

Moskva arbitraažikohus kuulutas pankrotis olevaks panga, mis andis laenu prantsuse äärmuslastele, Marine Le Peni juhitud Rahvusrindele.

Esimene Tšehhi-Vene Pank jäi litsentsist ilma 1. juulil, nüüd, 15. septembril tunnistas Moskva kohus ettevõtte maksejõuetuks. Pangas laiutab 26 miljardi rublane auk (360 miljonit eurot). Varadelt oli tegemist Venemaa suuruselt 126. pangaga.

Esimene Tšehhi-Vene Pank on Prantsuse äärmuspartei Rahvusrinde kreeditor, kes laenas 2014. aasta lõpul Marine Le Peni juhitud parteile 9 miljonit eurot pärast seda, kui parteijuht oli kurtnud, et Prantsuse pangad tema erakonnale ei laena.

Hävinud pangas olid Kommersandi allika sõnul osanikud Tšehhi saatkond Venemaal ja CSA Czech Airlines. 2002. aastast oli panga suuromanik ja samal ajal ka klient Gazpromi toruehituse peatöövõtja Stroitransgaz. Ühe allika sõnul jäi ettevõttel panka ka raha, kuid teise väitel kolis Stroitransgaz oma raha pangast ära juba siis, kui 2008. aastal sai selle omanikuks Gennadi Timtšenko. Kolmas allikas aga kinnitas majandusväljaandele RBK, et Stroitransgazil on Esimeses Tšehhi-Vene Pangas kontodel kokku ehk tühised 20 000 rubla (alla 300 euro).

Hetkel kuum