Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tartu perefirma võttis norrakatelt unikaalse äriniši üle

    Haiglamööbli ja meditsiinitehnika tootja, Tartu perefirma OÜ EQUA on hakanud seeriaviisiliselt tootma unikaalset invaabivahendit – patsiendi tõstukit, mis kokkupanduna näeb välja nagu tavaline seinakapp.

    „Tegu on norrakate välja töötatud innovaatilise nišitootega,“ tutvustas EQUA juhataja Tanel Joost tõstukit, mille kaubamärk Integralift kuulub norrakatele. „Oleme käinud maailma suurematel meditsiinitehnika messidel ega ole kusagil näinud isegi ligilähedast toodet.“
    Integralifti hakati kuus aastat tagasi tootma Norra ühes suures ratastoolitehases. Õige varsti võeti ühendust ka EQUAga, kuna Tartu firma oli neile varem mõningaid detailide teinud. Seekord sooviti EQUA-lt paarkümmend väikest töötavat mudelit, et müügimeestel oleks hea näidata, kuidas Integralift töötab.
    „Rahalises mõttes oli see katastroof, mudelite valmistamiseks läks sadu tunde ja üks mudel maksis alla saja euro,“ meenutab Joost. „Ma sain väga selgelt aru, et see ei ole mingi äri, aga äkki viib see kunagi suurema koostööni.“
    Mitu aastat hiljem tuldigi EQUAsse jutuga, et äkki teete hinnapakkumise ja kaalute Integralifti tootmist. „Suur firma tahab sellise keerukuse ja kompleksusastmega tooteid vorpida tuhandetes,“ tõi Joost välja peamise põhjuse, miks norrakad tootmisest loobusid. „Meiesugune väikefirma püüab asjaga hakkama saada, samas me loodame samuti, et tulevikus müüme tunduvalt suuremas koguses tõstukeid.“

    Maailmas unikaalse lahendusega patsientide tõstuki Integralift töötasid välja kaks norralast.

    Puldiga juhitav tõstemehhanism, mootor ja akud on integreeritud kitsasse seinakappi.

    Tõstuk on mõeldud puudega inimesele, kes ei suuda end ise käte jõul ratastoolist voodisse ja vastupidi vinnata. Tõstuk võimaldab liigutada kuni 230 kilogrammi kaaluvat inimest mitme meetri raadiuses.

    Mõeldud peaasjalikult meditsiini- ja hoolekandeasutuses kasutamiseks, sobib ka koju või hotelli, sest kokkupanduna näeb välja nagu tavaline seinakapp.

    Tartu firma OÜ EQUA tootis esimese partii Integralifte eelmise aasta lõpus. Firma teeb vajalikud mehaanikaosad, elektroonikadetailid tulevad ASist Tradex ja puitosad OÜst Velma Mööbel.

    Tootel on märge tootja (EQUA) ja tootjamaa (Eesti) kohta.

    Tänavu toodetakse kuni 300 tõstukit, mille hind küünib üle 2000 euro. Tulevikus tahetakse aastas toota 500–600 tõstukit.

    Suurim edasimüüja on Inglismaa firma Innova. Integralifte on müüdud Inglismaale, Norrasse, Austraaliasse, Prantsusmaale, Tšehhi ja Šotimaale.

    Alates selle aasta suvest on EQUA-l ainuõigus müüa toodet Eesti ja Soome turul.

    Esimese proovipartii Integralifte valmistas EQUA eelmisel aastal, kui sõlmiti ka eksklusiivne tootmisleping. Tänavuseks tootmismahuks prognoosib ettevõte kuni 300 tõstukit. Toote edasimüüja maailmas on Inglise firma Innova, EQUA-l on õigus müüa tõstukeid Soomes ja Eestis.
    „Kõige keerulisem väljakutse oli elektroonika, sest see ei ole meie valdkond – meie tegeleme mehaanikaga,“ rääkis Joost. „Õnneks leidsin Läänemaalt Paliverest elektroonikakomponentide tootja ASi Tradex. Mööbli osa ehk kast tõstuki ümber tuleb pikaajaliselt koostööpartnerilt OÜ-lt Velma Mööbel.“
    Tradexi juhataja Urmas Tingase sõnul koostavad nad Integralifti jaoks vajalikud elektroonikadetailid etteantud dokumentatsiooni järgi. „Oleme üks väheseid Eesti kapitalil elektroonikatööstusi ja seepärast on meil teatud missioonitunne võtta sisse Eesti firmade väikesemahulisi töid,“ lausus Tingas. „Koostöö EQUAga on hästi käima läinud.“
    Joost möönis, et kuna Integralift on innovaatiline toode, tuleb esmalt murda vanu arusaamasid. „Edu sõltub väga palju sellest, kuidas sisearhitektid selle omaks võtavad,“ märkis Joost. „Sellise toote müük on pika vinnaga. Kui sa täna teed selgeks, et see asi on hea, siis toote tellimus võib tulla alles kahe aasta pärast.“
    Joosti andmeil on maailmas palju patsientide tõstukite tootjaid, enimlevinud on ratastel liigutatavad väikese kraana taolised tõstukid või lakke paigaldatud rööbastel liikuvad mehhanismid. „Meie toode on innovaatiline ka selle poolest, et see keskendub rohkem pehmetele väärtustele ja toetab patsiendi eneseväärikust,“ rõhutas Joost. „Kes tahaks külla tulnud sõpru vastu võtta toas, mis näeb erinevate seadmete ja mehhanismide tõttu välja nagu haiglapalat.“
    See oli ka ajendiks, miks Integralifti üks väljamõtlejaist, kes ka ise analoogseid tooteid kasutab, hakkas otsima muud tõstmise viisi. Ta tuli ideele peita tõstemoodul voodi kõrval asuvasse kitsasse seinakappi.
    Integralift on peaasjalikult mõeldud meditsiini- ja hoolekandeasutustes kasutamiseks, ent sobib väga hästi ka koju või hotelli. „Kuna tõstuki akud on alati laetud, sobib see hotellidele, kus tõstukit kasutatakse võib-olla ainult üks-kaks korda aastas,“ seletas EQUA müügijuht Martin Haavistu. „Samas ei paista see abivahend toas silma ja tuba saab kasutada kui tavalist numbrituba.“ Haavistu lisas, et Integralifti olemasolu annaks hotellile võimaluse lisareklaamiks ning teatud konkurentsieelise.
    Joosti kinnitusel tuleb EQUA lähiajal turule mitme unikaalse ja innovaatilise tootega, mille nad on ise välja töötanud. „Me ei seisa paigal, me kogu aeg arendame midagi uut ja innovaatilist,“ on tema hääles tunda uhkusenoote.

    Asutatud 5.05.1995 (kuni 17.12.1997 kandis ärinime AS Händikäpp Imidž).

    Toodab meditsiinitehnikat, haiglamööblit, inva- ning füsioteraapiavahendeid.

    Juhataja Tanel Joost, tegevjuht vanem vend Janno Joost.

    Omanikud: Tanel Joost (51%) ja Janno Joost (49%).

    Töötajaid 27.

    Tootmispinda 1700 m², laopinda 700 m².

    Eksporti läheb üle 60 protsendi toodangust (operatsioonilaudade lisaseadmed, ühekordsed kraadiklaasikatted jm).

    Koduturule müüakse invatualeti sisustust, massaažilaudu, meditsiinimööblit, palatikappe jm.

    1995 – hakkas tootma reguleeritavat tualetikäsipuud ja liikumispuudega inimestele mõeldud WC-poti tooli.

    1997 – hakkas tegema polsterdustöid, saatis esimesed eksporditooted Soome.

    1998 – sai Prantsusmaa firma, mänguasju ja laste rehabilitatsioonivahendeid tootva Wesco ainuesindajaks Eestis.

    2000 – hakkas tegema metallitöö allhanketöid Soome ja Rootsi.

    2002 lõpp – koliti praegusele tootmispinnale Tartus Lembitu tänavas.

    2015 – hakkas tootma veterinaariamööblit (operatsioonilauad, läbivaatuslauad jm).

    Tanel ja Janno Joostile kuulub võrdselt 2004. aasta aprillis asutatud CNC treimis- ja freesimistöid tegev OÜ Afterone, kus töötab 15 inimest. Afterone eelmise aasta käive oli 0,8 miljonit eurot. Afterone on 2014. ja 2015. aasta gasellettevõte.

    Oktoobris saadavad nad Tartu Ülikooli Kliinikumi naistekliinikusse proovimiseks uue füsioteraapiatoote – rasedate massažilaua. Sellel laual saab rase mugavalt kõhuli olla, sest keskel olev lohk võtab tänu spetsiaalsele õhusüsteemile raseda kõhu kuju ning toetab kõhtu. Novembris Londonis toimuval Euroopa suurimal veterinaariatoodete messil esitleb EQUA aga väikeloomade operatsioonilauda, millel on neli mootorit, ja tänu sellele saab lauda igatepidi reguleerida ning kallutada.
    Tanel Joost ja tema vend Janno Joost hakkasid invavahendeid tootma 1995. aastal. Pärast ränka liiklusõnnetust 1991. aastal alakehast halvatuks jäänud Tanel Joost tunnetas väga hästi, millistest invaabivahenditest on turul puudus. Esimene toode olid reguleeritav tualetikäsipuu. „See on siiani minev kaup,“ lisas ta muiates.
    Kommentaar
    Verni Loodmaa, hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees, Tartu hotellide Pallas ja London juht
    See, et EQUA eestvedaja Tanel Joost on tubli ja nutikas kutt, ei ole mulle üllatus. EQUA uudistoode Integralift on järjekordseks kinnituseks. Kuna tegu on siiski väga spetsiifilise vahendiga, arvan ma, et hotellides see väga laia rakendust lähiajal ei leia. Samas ei saa välistada, et meditsiiniturismile panustavad ettevõtted näevad selles võimalust pakkuda erivajadustega klientidele paremat ja mugavamat teenust. Otsuse teeb iga hotellipidaja ise.
    Hotellinõuded Eestis näevad ette invatoa olemasolu ja ma tean, et hotellid teevad selliste tubade sisustamisel koostööd invaorganisatsioonidega. Üldjuhul on invatoad suuremad ja seal kasutatakse abi- ning tugivahendeid, mis tagavad puudega inimesele ja/või tema abistajale mugavama olemise. Ma ise olen praegu ette valmistamas hotelli avamist Tartu Lõunakeskuses, mis avab uksed järgmise aasta kevadel. Ka selles hotellis on ette nähtud invatuba ja selles toas on teised reeglid kui tavalises hotellitoas. Näiteks tuleb invatuppa tavatoast teistsugune mööbel.
    Kommentaar
    Veljo Kiigemägi, Tartu mööblifirma OÜ Velma Mööbel juhataja
    Edukas koostöö EQUAga on kestnud ligi paarkümmend aastat. Oleme neile teinud kõik vajalikud puitosad ning samas oleme neilt tellinud meil töös olevatele mööbliesemetele metallosad ning pehme mööbli polsterdustööd. Seega käib meil nendega koostöö mitmel tasandil.
    Kui me seni oleme neile teinud näiteks palatimööbli ehk voodikappide puitosad, siis patsientide tõstuk Integralift on juba innovaatilisem toode. Liftikapp ise peab olema kindlates mõõtmetes, kuid väljanägemiselt saame me teha kappe erineva dekoori või värviga. Liftikapi kõrvale saab tekitada igasugust mööblit ning selliseid projekte oleme ka teinud. Näiteks soovis üks Inglismaa hooldekodu, et me sisustaksime terve toa ühesuguse mööbliga, sealhulgas liftikapiga. Meie eesmärk ongi see, et saaksime lisaks liftikapile sama projekti raames teha ka muid mööbliesemeid. See on EQUAga koostöö suur eelis.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Järgmine eestlane viis oma frantsiisi Dubaisse
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.
Eesti rullmassaažikett Beautiful Me avab nutisalongid mai keskpaigas Araabia Ühendemiraatides Dubais ja aprilli lõpus Portugalis Leirias.